Partnerzy portalu
Wegański catering wigilijny – pomysły na dania

Wegański catering wigilijny – pomysły na dania

Niegdyś osoby preferujące kuchnię roślinną, jeśli chciały na równi świętować z jedzącymi mięso domownikami, musiały samodzielnie przygotowywać wigilijne potrawy lub korzystać z wyspecjalizowanych cateringów. Teraz sytuacja się zmieniła – popularne firmy cateringowe włączają roślinne dania wigilijne do swojej oferty.

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 23 listopada 2021 11:04

Dania roślinne w świątecznej ofercie cateringowej to już nie fanaberia, a rynkowa konieczność. Przedstawiamy przegląd najciekawszych dań roślinnych na wigilijny stół, które świetnie sprawdzają się w firmach cateringowych.

Co wegańskiego zamiast ryby?

Ryba na Wigilię musi być – dla roślinożerców w wersji wegańskiej. Jak ją przygotować?

  1. Filety z selera lub z tofu. Plastry selera i tofu podgotować w mocno cebulowym bulionie z dużą ilością wodorostów. Odsączyć, otoczyć w pudrze z wodorostów lub płatku nori, zanurzyć w cieście z mąki pszennej i wody, otoczyć w bułce tartej i smażyć do złotego koloru na roślinnej, maślanej w smaku Ramie Culinesse Profi.
  2. Śledzik z boczniaków. Boczniaki mają delikatny smak oraz ciekawą konsystencję przypominającą śledzia. Świetnie chłoną smak marynaty. Grzyby wystarczy pociąć na kawałki i usmażyć, a następnie umieścić w klasycznych marynatach z przepisów na śledzie, jak w oleju lnianym czy zalewie musztardowej. Ważne dodać do niej sproszkowane wodorosty, dzięki czemu boczniaki nabiorą morskiego smaku.
  3. Śledzik z bakłażana. Podobnie jest z bakłażanem – wystarczy podsmażyć go i umieścić w marynacie, by następnego dnia cieszyć się rybnym smakiem.

Zupy wegańskie na wigilię

Zestaw roślinnych zup najlepiej ograniczyć do dwóch rodzajów: czystego barszczu z pasztecikiem oraz zupy grzybowej.

Klasyczny barszcz wigilijny jest roślinny. Aby dopełnić tradycji, możemy przygotować do niego wegańskie paszteciki, ciasto przygotowując na Ramie Profi uniwersalnym tłuszczu 72%, a nadzienie z kapusty i grzybów lub zielonej soczewicy.

Stworzenie roślinnej wersji zupy grzybowej nie wymaga zmiany receptury – wystarczy do smażenia użyć Ramy Culinesse Profi, a do zabielenia roślinną alternatywę śmietanki do gotowania Florę Plant 15%.

Pierogi i pasztety wegańskie

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez pierogów. Klasyczne ciasto na pierogi jest roślinne – zawiera tylko mąkę pszenną, wodę i sól. Ciasto będzie bardziej elastyczne jeżeli do mąki z solą dodamy Ramę Culinesse Profi, całość zalejemy wrzątkiem, przykryjemy i odstawimy na 15 min. Co ważne dla osób, które przygotowują pierogi wcześniej i mrożą, tak przygotowane ciasto nie pęka podczas gotowania.

 

Roślinne nadzienia można stworzyć ze smażonej kapusty z grzybami, kaszy gryczanej z grzybami, ziemniaków i mocno wysmażonej cebulki lub zielonej soczewicy. Roślinne ruskie można przygotować z ziemniaków, cebulki oraz Violife Kremowego o smaku naturalnym. Należy tylko pamiętać o dobrym doprawieniu farszu oraz smażeniu składników nie na maśle, a na Ramie Culinesse Profi.

Świetnym wsparciem roślinnego menu na wigilię są pasztety. Można przygotować je z różnych strączków – soczewicy, fasoli czy ciecierzycy, mielonych orzechów, pieczonych warzyw czy pieczarek. Aby zyskały elegancki wygląd i smak, można zapiec je z chrzanem lub glazurą BBQ oraz dodać kieliszek brandy czy kawałki wędzonych śliwek.

Wegańskie ciasta i desery na wigilię

Nie zapominajmy o słodkim! Wielu cukierników już teraz z powodzeniem tworzy roślinne wypieki, które trafiają w gusta również wszystkożerców. W przygotowaniu receptur na wegańskie ciasta pomagają składniki o roślinnym składzie dedykowane cukiernictwu, jak Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72%, która idealnie zastępuje masło w wypiekach czy roślinna alternatywa śmietanki do ubijania Flora Plant 31%.

Z tradycyjnych wypieków warto postawić na staropolski piernik przekładany powidłami oraz makowiec. Wśród nowoczesnych deserów warto postawić na mini-porcje w słoiczkach, tworząc mus korzenny na bazie Flory Plant 31% z dodatkiem wiśni czy kawową panna cottę z kandyzowaną pomarańczą z Florą Plant 31% zagęszczoną agarem.

Nie trać klientów!

Coraz więcej osób nie je mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz eksperymentuje z kuchnią bezmięsną. Dlatego roślinna oferta się opłaca. Bowiem nawet jeśli wśród domowników znajduje się tylko jedna osoba, która unika mięsa, całej rodzinie wygodniej jest zamówić świąteczny catering z miejsca, które odpowie na jej potrzeby. Dlatego roślinna oferta na Wigilię to już konieczność, która pomoże nam nie stracić klientów, a nawet zyskać nowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.