Partnerzy portalu
Wegańskie śniadanie w hotelu to konieczność Wegańskie śniadanie w hotelu to konieczność; fot. Schutterstock

Wegańskie śniadanie w hotelu to konieczność

Rośnie liczba gości, którzy unikają mięsa, jaj i nabiału lub nie mogą ich spożywać, na przykład z powodu alergii pokarmowych. Podczas hotelowych śniadań oczekują oni takiej samej różnorodności dań, co osoby „wszystkożerne”. Jak łatwo im to zapewnić?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 09 czerwca 2021 15:17

Pytamy o to Roberta Kopacza, Szefa Kuchni Upfield Professional. – Roślinne śniadanie nie będzie wyzwaniem, jeśli otworzymy się na nowe produkty i postawimy na gotowe rozwiązania, które nie przedłużą czasu gotowania – radzi Robert Kopacz. Podzielił się z nami ciekawymi pomysłami i poradami na satysfakcjonujące i bezproblemowe śniadania w hotelu.

Bufet śniadaniowy – kącik czy dobre oznaczenia?

Jeśli serwujesz śniadanie w formie bufetu, być może rozważasz stworzenie kącika z produktami roślinnymi. Lepszą formą może okazać się przemieszanie platerów i bemarów zawierających dania wegańskie z tradycyjnymi. Dzięki temu „wszystkożerni” goście zwrócą uwagę na te potrawy i, jeśli będą atrakcyjnie podane, mogą chcieć je spróbować. Osobny kącik, zwykle zlokalizowany w końcowej części bufetu, tworzy barierę, która zniechęca do skosztowania dań roślinnych.

Aby taka forma podania była zrozumiała dla wszystkich gości, należy odpowiednio oznaczyć dania – na przykład na kartkach z nazwami dań dodając ikonę listka i mały dopisek „Danie wegańskie” lub „Danie roślinne”.

Co roślinnego powinno znaleźć się w śniadaniowym bufecie? Z pewnością napój sojowy, migdałowy lub owsiany do muesli, wegańska alternatywa dla parówek lub kiełbasek, roślinny tłuszcz do smarowania pieczywa jak Rama jednoporcjowy tłuszcz do smarowania albo kakaowy krem do smarowania jak Violife Cocospread oraz inne dodatki do kanapek.

Komponując plater dodatków do kanapek, można postawić na hummus i inne pasty, roślinne alternatywy wędlin oraz serów. W bufetach wyśmienicie sprawdzają się Violife Plastry o smaku cheddar, Violife Plastry o smaku Gouda oraz Violife Kremowy o smaku naturalnym, który można serwować prosto z opakowania lub wzbogacić mieszanką świeżych ziół i drobno siekanej cebuli.

Zestawy śniadaniowe serwowane do pokoju

Wybuch pandemii i potrzeba izolacji społecznej upowszechniła śniadania serwowane w gotowych zestawach dostarczanych do pokoi gości. To kluczowe, by uwzględnić ich oczekiwania i umożliwić otrzymanie zestawu zgodnego z stosowaną dietą – bezmięsnego, roślinnego czy bezglutenowego.

W zestawie powinno znaleźć się:

  • danie na ciepło, np. alternatywa parówki czy kiełbaski,
  • pieczywo z dodatkami, np. z Violife Plastry o smaku cheddar i świeżymi warzywami,
  • mała sałatka, np. grecka z pomidorem, ogórkiem, czarnymi oliwkami i kawałkami Violife Greckiego białego,
  • słodka przekąska, np. muffin marchewkowy czy roślinny jogurt z granolą i musem jabłkowym,
  • napoje: kawa, herbata i sok owocowy.

Śniadanie ocenione 5/5

Aby uzyskać wysoką ocenę śniadania, udostępnianą przez gości np. w systemach poleceń hoteli, nie wystarczy już tylko wyśmienity smak. Niezbędna jest różnorodność produktów, dzięki którym każdy z gości znajdzie coś dla siebie – niezależnie od tego, czy spożywa wszystkie produkty, czy tylko wybrane.

Dzięki oferowaniu opcji śniadaniowych gościom unikającym mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego i określonych alergenów, mamy pewność, że goście poczują się traktowani na równi – a to pierwszy krok, by otrzymać wysokie oceny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.