Partnerzy portalu
Wina w restauracji. Poznaj trendy! Cały cykl 1-5 Wina w restauracji. Poznaj trendy! Cały cykl 1-5

Wina w restauracji. Poznaj trendy! Cały cykl 1-5

Autor: oprac. AW Data: 25 sierpnia 2022 19:34

Jakie wina warto serwować w restauracji? Razem z ekspertem Makro Polska, Tomaszem Nogą, prezentujemy cykl poradnikowy.

Cz. 1. Wina letnie

- Wraz ze zmianą karty menu w restauracji powinna iść zmiana karty win - tłumaczy Tomasz Noga, ekspert ds. win w Makro Polska.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Na lato najlepiej rozszerzyć ofertę win białych, win musujących.

Doskonałym tego przykładem na początek mogą być wina verde, czyli lekkie portugalskie wina, o niewielkiej zawartości alkoholu, w seledynowym kolorze.

Wina verde możemy też spotkać w wersji białej i różowej.

Jak wskazuje Tomasz Noga, innym przykładem letniego wina w naszej ofercie mogą być wina nasze krajowe polskie, np. wina owocowe lekko musujące: lekki agrest, lekka czerwona lub czarna porzeczka.

Warto sięgnąć również po polskie cydry.

- Niekoniecznie z jabłek, bo cydry jabłkowe wszystkie znamy , ale możemy znaleźć cydr z czerwonej porzeczki, którym zaskoczymy gości odwiedzających nasze lokale - radzi ekspert Makro Polska.

Cz. 2. Szprycery

- Szprycery są od lat nieodzownym elementem zwłaszcza letniej oferty większości restauracji - mówi Tomasz Noga, ekspert ds. win w Makro Polska.

Jak przyznaje, najbardziej znanym przykładem szprycera jest szprycer na bazie Aperolu, czyli likieru na bazie gorzkich pomarańczy i rabarbaru. Goście bardzo często oczekują jednak także nowości, nowych smaków, nowych kolorów, nowych wrażeń.

- Możemy im zaproponować chociażby kolejny włoski likier o nazwie P31 Aperitivo Green - proponuje Tomasz Noga.

Cz. 3. Wina bezalkoholowe

- Bazując na popularności piw bezalkoholowych, które w ostatnich latach bardzo mocno zdobyły rynek konsumentów, warto do oferty restauracji wprowadzić również wina bezalkoholowe - zachęca Tomasz Noga, ekspert ds. win w Makro Polska.

Adresatem tych trunków będą nie tylko kierowcy czy kobiety w ciąży, ale także sportowcy czy osoby żyjące zdrowo, fit, które codziennie przestrzegają diety.

- Wina bezalkoholowe mają obniżoną kaloryczność średnio o 70 proc. - mówi ekspert .

- Przykładem takiego wina bezalkoholowego mogą być chociażby wina z linii Bee Free, z różnych odmian winogron. Wina Bee Free mogą być na bazie białej odmiany Chardonnay, ewentualnie czerwony Merlot. Możemy również spotkać musujące wina bezalkoholowe i na ich bazie możemy również robić szprycery bezalkoholowe, które idealnie wpisują się w letnią ofertę menu - zachęca Tomasz Noga.

Cz. 4. Wina polskie

- Wina polskie są bardzo dobre i idealnie łączą się z polską kuchnią, która jest również różnorodna - mówi Tomasz Noga, ekspert ds. win w Makro Polska.

Jak dodaje, goście zarówno krajowi, jak i zagraniczni, którzy odwiedzają nasze lokale, chętnie sięgną po polskie wina.

- Chociażby wina z położonej w pobliżu Wrocławia winnicy Adoria, gdzie możemy znaleźć wino czerwone odmiany Pinot Noir, a także wina białe odmian Chardonnay Riesling Bacchus, wersję różową, a nawet wino musujące. Będą one świetnym urozmaiceniem oferty - zachęca ekspert Makro Polska.

Cz. 5 . Wina lokalne

- Często goście odwiedzający restauracje poszukują oprócz lokalnej, regionalnej kuchni także unikatowych win, które są niedostępne w szerokiej sprzedaży - mówi Tomasz Noga, ekspert Makro Polska.

Warto zaproponować wina z Gruzji, które cieszą się wśród konsumentów, gości restauracji bardzo dobrymi opiniami. Lokalne odmiany winogron, niespotykane na szeroką skalę, typu Pkatsiteli czy czerwone Saperavi, ale także wina z Portugalii, bardzo popularne wśród Polaków czy wina z Izraela.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz