Jakie wina warto serwować w restauracji? Razem z Tomaszem Nogą, ekspertem ds. win w Makro Polska, prezentujemy nowy cykl poradnikowy dla restauratorów. W pierwszej części omawiamy wina, które idealnie sprawdzą się latem.
- Wraz ze zmianą karty menu w restauracji powinna iść zmiana karty win - tłumaczy Tomasz Noga, ekspert ds. win w Makro Polska.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Na lato najlepiej rozszerzyć ofertę win białych, win musujących.
Doskonałym tego przykładem na początek mogą być wina verde, czyli lekkie portugalskie wina, o niewielkiej zawartości alkoholu, w seledynowym kolorze.
Wina verde możemy też spotkać w wersji białej i różowej.
Jak wskazuje Tomasz Noga, innym przykładem letniego wina w naszej ofercie mogą być wina nasze krajowe polskie, np. wina owocowe lekko musujące: lekki agrest, lekka czerwona lub czarna porzeczka.
Warto sięgnąć również po polskie cydry.
- Niekoniecznie z jabłek, bo cydry jabłkowe wszystkie znamy , ale możemy znaleźć cydr z czerwonej porzeczki, którym zaskoczymy gości odwiedzających nasze lokale - radzi ekspert Makro Polska.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.