Zbliża się Dzień Pizzy! Postaw na opcje roślinne i bez alergenów



Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional - 07 stycznia 2022 00:00


Już 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! To idealny dzień dla wszystkich pizzerii, by wypromować swoją ofertę i zachwycić gości specjalnymi propozycjami. Warto postawić na opcje roślinne i bez alergenów – tak, by dotrzeć swoim menu do każdego fana pizzy, niezależnie od jego diety.

Rośnie świadomość dietetyczna Polaków oraz wiedza na temat zdrowego odżywiania. W związku z tym nasi goście coraz chętniej sięgają po zdrowsze alternatywy tradycyjnych dań, potrawy kuchni roślinnej i pozbawionej najczęstszych alergenów pokarmowych.

Stworzenie menu dla osób unikających mięsa, nabiału czy glutenu jest coraz łatwiejsze. Dostawcy coraz częściej oferują produkty, które ułatwiają roślinne i bezglutenowe gotowanie. Z jakich warto korzystać przy tworzeniu oferty dla pizzerii?

Pizza bez glutenu – postaw na dobrą mąkę

Pizza bez glutenu brzmi jak oksymoron? Na całe szczęście jest możliwa do przygotowania. Na rynku istnieją gotowe mieszanki mąk do wypieku pizzy o składzie, który pozwala uzyskać podobny smak i funkcjonalność, co klasyczna mąka pszenna.

Przed zaoferowaniem gościom bezglutenowych placków, warto wypróbować różne mieszanki mąki i wybrać tę, która najbardziej pasuje nam w smaku i pozwala na łatwe przygotowanie ciasta.

Pizza bez nabiału – wybierz Violife!

Druga rzecz, bez której nie wyobrażamy sobie pizzy, to ser – choć niesłusznie, bo w niektórych rejonach Włoch króluje pizza marinara, czyli pszenny placek z sosem pomidorowym, czosnkiem i bazylią.

Na całe szczęście krowi ser można łatwo zastąpić roślinną alternatywą. Świetnie sprawdza się tarty Violife Blok do pizzy o smaku klasycznym, który jest elastyczny, rozpływa się pod wpływem ciepła i posiada zapach i smak do złudzenia przypominający zwykły żółty polski ser.

Można też postawić na mieszankę tartych, roślinnych alternatyw, na przykład Violife Bloku o smaku mozzarelli oraz Violife Bloku o smaku cheddar. Dzięki temu uzyskamy piękny, marmurkowy kolor sera na pizzy i ciekawą kompozycję smaku.

Wegańska pizza – co na górę?

Jakie kompozycje dodatków warto przygotować, by zachęcić miłośników roślinnego jedzenia do wyboru Twojej pizzy? Zamiast surowych warzyw, warto postawić na smażone lub grillowane pieczarki, grzyby i boczniaki, a także pieczone plastry warzyw – cukinii, bakłażana czy papryki. Są bardziej aromatyczne niż surowe.

Zamiast mięsa, możesz postawić na roślinne alternatywy czy plastry wędzonego lub marynowanego tofu. Warto pamiętać o ciekawych dodatkach – jak orzechy, pestki, plastry chili, listki świeżej kolendry i innych. Możesz skomponować też pizzę z owocami – świetnie pasują tu jabłka i gruszki w połączeniu z orzechami włoskimi i pokruszonym Violife Greckim białym.

Świętuj ze swoimi gośćmi!

Międzynarodowy Dzień Pizzy to wielkie święto dla pizzerii oraz dla wszystkich miłośników włoskiego placka. Warto przygotować promocje, oferty specjalne oraz mini-kampanię, która pomoże nam dotrzeć do szerszego grona odbiorców. Jeśli rozszerzysz swoje menu na dania dla alergików oraz osób na diecie roślinnej, masz szansę na zwiększoną liczbę zamówień – i mocny wyróżnik, który pomoże Ci wygrać na tym konkurencyjnym rynku.