Partnerzy portalu
Zbliża się Dzień Pizzy! Postaw na opcje roślinne i bez alergenów

Zbliża się Dzień Pizzy! Postaw na opcje roślinne i bez alergenów

Już 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! To idealny dzień dla wszystkich pizzerii, by wypromować swoją ofertę i zachwycić gości specjalnymi propozycjami. Warto postawić na opcje roślinne i bez alergenów – tak, by dotrzeć swoim menu do każdego fana pizzy, niezależnie od jego diety.

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 23 listopada 2021 11:09

Rośnie świadomość dietetyczna Polaków oraz wiedza na temat zdrowego odżywiania. W związku z tym nasi goście coraz chętniej sięgają po zdrowsze alternatywy tradycyjnych dań, potrawy kuchni roślinnej i pozbawionej najczęstszych alergenów pokarmowych.

Stworzenie menu dla osób unikających mięsa, nabiału czy glutenu jest coraz łatwiejsze. Dostawcy coraz częściej oferują produkty, które ułatwiają roślinne i bezglutenowe gotowanie. Z jakich warto korzystać przy tworzeniu oferty dla pizzerii?

Pizza bez glutenu – postaw na dobrą mąkę

Pizza bez glutenu brzmi jak oksymoron? Na całe szczęście jest możliwa do przygotowania. Na rynku istnieją gotowe mieszanki mąk do wypieku pizzy o składzie, który pozwala uzyskać podobny smak i funkcjonalność, co klasyczna mąka pszenna.

Przed zaoferowaniem gościom bezglutenowych placków, warto wypróbować różne mieszanki mąki i wybrać tę, która najbardziej pasuje nam w smaku i pozwala na łatwe przygotowanie ciasta.

Pizza bez nabiału – wybierz Violife!

Druga rzecz, bez której nie wyobrażamy sobie pizzy, to ser – choć niesłusznie, bo w niektórych rejonach Włoch króluje pizza marinara, czyli pszenny placek z sosem pomidorowym, czosnkiem i bazylią.

Na całe szczęście krowi ser można łatwo zastąpić roślinną alternatywą. Świetnie sprawdza się tarty Violife Blok do pizzy o smaku klasycznym, który jest elastyczny, rozpływa się pod wpływem ciepła i posiada zapach i smak do złudzenia przypominający zwykły żółty polski ser.

Można też postawić na mieszankę tartych, roślinnych alternatyw, na przykład Violife Bloku o smaku mozzarelli oraz Violife Bloku o smaku cheddar. Dzięki temu uzyskamy piękny, marmurkowy kolor sera na pizzy i ciekawą kompozycję smaku.

Wegańska pizza – co na górę?

Jakie kompozycje dodatków warto przygotować, by zachęcić miłośników roślinnego jedzenia do wyboru Twojej pizzy? Zamiast surowych warzyw, warto postawić na smażone lub grillowane pieczarki, grzyby i boczniaki, a także pieczone plastry warzyw – cukinii, bakłażana czy papryki. Są bardziej aromatyczne niż surowe.

Zamiast mięsa, możesz postawić na roślinne alternatywy czy plastry wędzonego lub marynowanego tofu. Warto pamiętać o ciekawych dodatkach – jak orzechy, pestki, plastry chili, listki świeżej kolendry i innych. Możesz skomponować też pizzę z owocami – świetnie pasują tu jabłka i gruszki w połączeniu z orzechami włoskimi i pokruszonym Violife Greckim białym.

Świętuj ze swoimi gośćmi!

Międzynarodowy Dzień Pizzy to wielkie święto dla pizzerii oraz dla wszystkich miłośników włoskiego placka. Warto przygotować promocje, oferty specjalne oraz mini-kampanię, która pomoże nam dotrzeć do szerszego grona odbiorców. Jeśli rozszerzysz swoje menu na dania dla alergików oraz osób na diecie roślinnej, masz szansę na zwiększoną liczbę zamówień – i mocny wyróżnik, który pomoże Ci wygrać na tym konkurencyjnym rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.