×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Źle oznakowane piwo. Ponad połowa partii piwa z brakami i błędami
Źle oznakowane piwo. Ponad połowa partii piwa z brakami i błędami w oznakowaniu; fot. unsplash

Źle oznakowane piwo. Ponad połowa partii piwa z brakami i błędami

Autor: PTWP - Portal Spożywczy Data: 23 stycznia 2023 18:20

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 93 podmioty (50 sklepów i 43 producentów).

Cechy organoleptyczne piw

Oceną organoleptyczną objęto 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne piwa

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 122 partiach, z czego 13 zakwestionowano (10,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Oznakowanie piwa

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 234 partii, z czego w 104 stwierdzono nieprawidłowości (44,4%). Dotyczyły one m.in.:

Braku oznakowania w języku polskim.
Braku wskazania w nazwie informacji o procesach technologicznych, którym produkty zostały lub nie zostały poddane (np. „pasteryzowane”, „mikrofiltrowane”, „niepasteryzowane”, „niefiltrowane”).
Stosowania napisów lub znaków graficznych sugerujących, że produkt został wyprodukowany w innym miejscu niż w rzeczywistości.
W wykazie składników wskazano ,,słód” bez odniesienia do nazwy alergenu (tj. zboża z jakiego on pochodzi).
Podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz