Partnerzy portalu
15 restauracji i kawiarni wznowiło działalność w Galerii Jurajskiej 15 restauracji i kawiarni wznowiło działalność w Galerii Jurajskiej, fot. materiały prasowe

15 restauracji i kawiarni wznowiło działalność w Galerii Jurajskiej

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 19 maja 2020 11:52

Restauracje w Galerii Jurajskiej wznawiają działalność.15 restauracji i kawiarni funkcjonuje w pełnym wymiarze i w nowym reżimie sanitarnym.

Wśród czynnych restauracji i kawiarni można znaleźć: Bobby Burger, Cafe Duo, Consoni, Costa Coffee, Arianos Doner Kebab, Grycan, KFC, Makarun, McDonald's, Mihiderka, Pizza Hut, So Coffee, Strefa Sushi, WOKing Oriental oraz Zdrowia Smak.

- Od 18 maja zdecydowana większość oferty gastronomicznej znów jest dostępne dla klientów. Dania można kupować na wynos, ale także zjeść na miejscu, w specjalnie przygotowanej strefie food court. Ta ostatnia została dostosowana do nowych zasad bezpieczeństwa - mówi Anna Borecka-Suda, zastępca dyrektora Galerii Jurajskiej.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W strefie food court obowiązuje limit osób, mogących przebywać tam w tym samym czasie. Z racji dużej powierzchni strefy gastronomicznej, jednocześnie posilać może się tam 190 osób. Jeśli strefa się zapełni, klienci stojący w kolejce poproszeni zostaną o zaczekanie na swoją kolej w specjalnie wyznaczonym w tym celu miejscu.

Cała strefa została także przygotowana zgodnie z rządowymi wytycznymi. Pomiędzy stolikami są min. 2 metry odległości. Po każdym gościu stoliki są dezynfekowane. Ponadto można siadać tylko przy tych, które mają oznaczenie "ZDEZYNFEKOWANO". Co 15 minut dezynfekowane są także części wspólne.

Przy stolikach obowiązują także dodatkowe zasady. Przy jednym może usiąść rodzina lub osoby pochodzące z jednego domostwa. Fakt, że stoliki ustawione są z zachowaniem dystansu społecznego sprawia jednak, że mogą przy nich siedzieć również większe grupy osób, które np. razem wybrały się na zakupy.

Także stojąc w kolejce do zamówienia trzeba liczyć się z nowymi zasadami. Pomiędzy osobami oczekującymi musi być zachowany bezpieczny, 2-metrowy odstęp. Stojąc w kolejce należy mieć także zasłonięty nos i usta np. maseczką lub chustą. Osłonę można zdjąć dopiero w czasie posiłku.

Ograniczenia dotyczą również niektórych elementów food court. Część stolików będzie niedostępna dla klientów. Wyłączone z użytkowania będą też dozowniki z napojami oraz bary sałatkowe. Elementy dodatkowe takie jak np. sztućce plastikowe czy cukier wydawane będą bezpośrednio. Dania na wynos wydawane będą z kolei na ladzie, w torbach. Kilka razy w ciągu dnia dezynfekowane będą także ekrany dotykowe do składania zamówień.

Pracownicy lokali obsługują klientów w rękawiczkach oraz maseczkach ochronnych. Pracownicy restauracji zobowiązani są także do częstej dezynfekcji rąk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz