Partnerzy portalu
18 maja startuje gastronomia. Czy branża i konsumenci są na to gotowi? (opinie) 18 maja startuje gastronomia. Czy branża i konsumenci są na to gotowi? (opinie), fot. unsplash/@seitamaaphotography

18 maja startuje gastronomia. Czy branża i konsumenci są na to gotowi? (opinie)

Po 9 tygodniach sektor gastronomiczny w końcu wznowi działalność. Od 18 maja restauracje, bary i kawiarnie z zachowaniem wszelkich środków ostrożności będą mogły ponownie przyjąć gości. Czy obie strony są gotowe na to spotkanie?

Autor: horecatrends.pl Data: 15 maja 2020 07:50

– 18 maja częściowo otwieramy usługi gastronomiczne: restauracje, bary, lokale gastronomiczne, kawiarnie wszelkiego typu, ale też z utrzymaniem tego reżimu sanitarnego w środku, w pomieszczeniach – oznajmił premier Mateusz Morawiecki podczas środowej konferencji prasowej.

Wspomniany przez premiera reżim sanitarny to szczególna dbałość o bezpieczeństwo i higienę w lokalu wśród wszystkich przybywających tam ludzi, zarówno pracowników jak i klientów. Według zaleceń resortu właściciele restauracji powinni stworzyć takie warunki pracy, aby zagwarantować bezpieczne odległości między pracownikami. Tam gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet. Zgodnie z zaleceniami kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki.

Właściciele lokali gastronomicznych muszą także ustalić maksymalną liczbę gości, która może mieścić się w danym momencie, biorąc pod uwagę fakt, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2. A odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika). Z kolei osoby stojące w kolejce do lokalu powinny zachować 2-metrowy dystans.

Oczywiście jest wymagana dezynfekcja rąk przy wejściu do lokali, a według zaleceń dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.

Gastronomia wraca 18 maja w sterylnych warunkach. Zobaczcie wytyczne GIS-u!

Branża w gotowości

Pomimo licznych wytycznych, które trzeba wprowadzić w bardzo krótkim czasie, zdaniem restauratorów sektor jest gotowy na otwarcie 18 maja.

– Restauracje są gotowe na otwarcie, dlatego że cały czas pracują w dość dużym reżimie sanitarnym, kontrolowanym przez sanepid i audyt wewnętrzny. Dodatkowe wymagania ze względu na stan epidemii nie będą trudne do spełnienia, tylko będą po prostu bardziej kosztowne – powiedział w rozmowie z agencją Newseria Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska, przewodniczący Związku Pracodawców HoReCa.

Prezes Sfinksa zwrócił przy tym uwagę na fakt, że wprowadzone wytyczne z samego założenia mocno ograniczają sprzedaż.

– Cięższym czasem może okazać się odmrażanie, niż zamrożenie. Ale cieszymy się, że możemy już funkcjonować. Miejmy nadzieję, że uda się opracować kolejne kroki – ocenił Sylwester Cacek.

Przez ostatnie 9 tygodni pandemii spore grono lokali, aby uniknąć jeszcze większych strat finansowych, a nawet upadłości, starała się w miarę możliwości kontynuować swoją działalność. Pozwoliło to wypracować pewne standardy bezpieczeństwa, które okazały się przydatne przed startem 18 maja.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.