200 tysięcy osób straciło pracę w gastronomii. Przez pandemię



PulsHR - 24 marca 2021 15:51


Jak podaje portal PulsHr.pl, blisko 200 tysięcy osób straciło pracę w gastronomii lub zmieniło formę zatrudnienia w 2020 roku. 24 marca mija pięć miesięcy, odkąd lokale mogą serwować dania tylko na wynos lub z dowozem.

Z analizy statystyk wynika, że z gastronomii odeszło 200 tysięcy pracowników.

- Pracownicy gastronomii mają problemy ze znalezieniem dla siebie miejsca na rynku pracy. Nie wiadomo jeszcze, jak długo lokale będą zamknięte, obserwujemy bardzo poważny kryzys branży i ogromna rzesza dotychczasowych pracowników restauracji czy kawiarni zmienia zawody i podejmuje się zatrudnienia w odległych sektorach. Oczywiście bardziej mobilni są młodzi ludzie – mówi Anna Sudolska, członek zarządu Idea HR Group. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak wyjaśnia Anna Sudolska, pracownicy gastronomii, którzy zmuszeni byli szukać nowej pracy,  skorzystać mogli ze wzrostu tych branż, które rozpędziła pandemia.

- Branża e-commerce przeżywa obecnie największy rozkwit w historii. Pracownicy magazynów, ale i kurierzy to osoby bardzo pożądane na rynku pracy. Zauważyliśmy sporą fluktuację: młodzi pracownicy gastronomii np. kelnerzy czy kucharze, bardzo często podejmowali pracę w e-commerce i logistyce. Inny kierunek to praca w charakterze dostawcy czy kierowcy. Był moment, że zapotrzebowanie na kierowców było naprawdę duże – mówi Anna Sudolska.

Ekspertka prognozuje, że gdy minie pandemia, wykwalifikowani kucharze i profesjonalna obsługa kelnerska będą w cenie.

Czytaj więcej: PulsHR.pl