20 proc. lokali z branży gastro i eventowej nie przetrwało epidemii wywołanej przez koronawirusa. Na pytanie, jakie były główne przyczyny ich likwidacji odpowiada raport o HoReCa portalu Briefly.
''Raport HORECA 2022'' przygotowany przez zespół portalu Briefly na podstawie informacji nt. 430 lokali gastronomicznych i eventowych z Polski wskazuje, że 20 proc. lokali z branży gastro i eventowej nie przetrwało epidemii wywołanej przez koronawirus SARS-CoV-2.
Według danych raportu:
Tomasz Szczęśniak, prezes portalu Briefly, autor “Raportu HORECA 2022” zwraca uwagę, że przed pandemią Polacy korzystali z usług restauracji średnio raz w tygodniu, natomiast w imprezie okolicznościowej - prywatnej lub firmowej - organizowanej w lokalu uczestniczyli 3-4 razy do roku.
- Gdyby ktoś obiecał trwały powrót do takiego trendu w najbliższych miesiącach, właściciele lokali przyjęliby to z nieskrywaną radością. Stabilność to słowo klucz. Branże gastronomiczna oraz eventowa niezwykle potrzebują teraz stabilnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz przewidywalnych i ogłaszanych z wyprzedzeniem decyzji władz - podsumowuje Tomasz Szczęśniak.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.