×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
3 inspirujące szefowe kuchni, których poczynania warto obserwować
fot. materiały prasowe / unsplash / canva

3 inspirujące szefowe kuchni, których poczynania warto obserwować

Autor: www.horecatrends.pl Data: 26 sierpnia 2019 08:11 | Aktualizacja: 26 sierpnia 2019 08:13

Są młode, zdolne, wykształcone i kreatywne... Dziś w ramach inspiracji przedstawiamy sylwetki trzech szefowych kuchni, których warto obserwować, bo za chwile może być o nich naprawdę głośno! Próbowaliście już dań Adriany Marczewskiej, Flavii Borawskiej i Magdy Nowaczewskiej?

1. Adriana Marczewska bryluje na ekranie

Szefową kuchni została mając tylko 22 lata. Uczestniczyła w 4. edycji Top Chef Polska. Jest właścicielką firmy cateringowej i pasjonatką podróży kulinarnych. Prowadzi także warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej. Obecnie zaangażowana w warszawski projekt WuWu w Koneserze, w którym sprytnie łączy alkohole z polskimi smakami.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Adriana ma spore doświadczenie medialne. Oprócz uczestnictwa w Top Chefie, była prowadzącą program Ślinotok w Kuchnia+. Teraz czeka ją nowe ekscytujące wyzwanie! Wystąpi w nowym show TVP - "Gotowi do gotowania. Start!" To program, w którym dwie drużyny, w każdej dwie osoby: profesjonalny szef kuchni oraz miłośnik gotowania - mają jedynie 20 minut, by przygotować smaczne i kreatywne danie z produktów dostępnych w sieci sklepów Biedronka o łącznej wartości nie większej niż 25 złotych. Wśród profesjonalnych szefów (oprócz Adriany) wystąpią: Marco Ghia, Michał Bałazy, Dominika Wójciak, Piotr Ostrowski oraz Charles Daigneault. Premiera 9 września! 

2. Flavia Borawska - z ziemi włoskiej do polski

Zastąpiła Agatę Wojdę na stanowisku szefowej kuchni w warszawskim Opasłym Tomie, gdzie na początku była rezydentką. Teraz szefuje tej marce w nowej lokalizacji, przy ul. Wierzbowej 9. I to pierwsza restauracja w Polsce, w której pracuje! Flavia jest córka Tessy Capponi-Borawskiej, więc w kuchni sprytnie łączy style - polski z włoskim. Doświadczenie zdobywała w restauracjach za granicą - pracowała m.in. w słynnej NOMie w Kopenhadze, we Florencji (Cibréo, Teatro del Sale, Cibréo Caffé), Londynie (Le Cordon Bleu).

Co ciekawe, Opasły Tom prowadzi żeńska ekipa: menagerką lokalu jest Olga Kręglicka, za wegańskie menu odpowiada Maria Przybyszewska, a sommelierką - Natalia Stankiewicz. Razem serwują polską kuchnię w nowym wydaniu i wina z Europy. Zaopatrują się oczywiście u sprzedających w Fortecy Kręglickich.

3. Magda Nowaczewska rozkręca się na Śląsku

Zwyciężczyni 5 edycji programu Master Chef stacji TVN. Autorka książki kulinarnej „Z miłości do gotowania”. Jak twierdzi, gotowanie towarzyszyło jej w zasadzie od zawsze, choć nie zawsze było jej drogą życiową. Z wykształcenia jest inżynierem biomedycznym po AGH i pracowała jako przedstawiciel medyczny. 

W 2017 roku została szefem kuchni restauracji w stylu lat 20. - Śląska Prohibicja na katowickim Nikiszowcu. Lokal od razu przypadł do gustu Ślązakom i przybywającym tam turystom. Już w pierwszym roku działalności został doceniony w plebiscycie Poland100Best Restaurants. I wciąż zachwyca gości. W sezonie letnim 2019 uruchomiono klimatyczny ogórek oraz rozpoczęto akcję zbierania starych i zapomnianych książek kucharskich. To pomysł na to, by uratować zapiski oraz doświadczenia kulinarne poprzednich pokoleń i podarować im nowe życie. To na pewno nie ostatni pomysł Magdy i jej ekipy! Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz