Partnerzy portalu
3 inspirujące szefowe kuchni, których poczynania warto obserwować fot. materiały prasowe / unsplash / canva

3 inspirujące szefowe kuchni, których poczynania warto obserwować

Są młode, zdolne, wykształcone i kreatywne... Dziś w ramach inspiracji przedstawiamy sylwetki trzech szefowych kuchni, których warto obserwować, bo za chwile może być o nich naprawdę głośno! Próbowaliście już dań Adriany Marczewskiej, Flavii Borawskiej i Magdy Nowaczewskiej?

Autor: www.horecatrends.pl Data: 26 sierpnia 2019 08:13

1. Adriana Marczewska bryluje na ekranie

Szefową kuchni została mając tylko 22 lata. Uczestniczyła w 4. edycji Top Chef Polska. Jest właścicielką firmy cateringowej i pasjonatką podróży kulinarnych. Prowadzi także warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej. Obecnie zaangażowana w warszawski projekt WuWu w Koneserze, w którym sprytnie łączy alkohole z polskimi smakami.

Adriana ma spore doświadczenie medialne. Oprócz uczestnictwa w Top Chefie, była prowadzącą program Ślinotok w Kuchnia+. Teraz czeka ją nowe ekscytujące wyzwanie! Wystąpi w nowym show TVP - "Gotowi do gotowania. Start!" To program, w którym dwie drużyny, w każdej dwie osoby: profesjonalny szef kuchni oraz miłośnik gotowania - mają jedynie 20 minut, by przygotować smaczne i kreatywne danie z produktów dostępnych w sieci sklepów Biedronka o łącznej wartości nie większej niż 25 złotych. Wśród profesjonalnych szefów (oprócz Adriany) wystąpią: Marco Ghia, Michał Bałazy, Dominika Wójciak, Piotr Ostrowski oraz Charles Daigneault. Premiera 9 września! 

2. Flavia Borawska - z ziemi włoskiej do polski

Zastąpiła Agatę Wojdę na stanowisku szefowej kuchni w warszawskim Opasłym Tomie, gdzie na początku była rezydentką. Teraz szefuje tej marce w nowej lokalizacji, przy ul. Wierzbowej 9. I to pierwsza restauracja w Polsce, w której pracuje! Flavia jest córka Tessy Capponi-Borawskiej, więc w kuchni sprytnie łączy style - polski z włoskim. Doświadczenie zdobywała w restauracjach za granicą - pracowała m.in. w słynnej NOMie w Kopenhadze, we Florencji (Cibréo, Teatro del Sale, Cibréo Caffé), Londynie (Le Cordon Bleu).

Co ciekawe, Opasły Tom prowadzi żeńska ekipa: menagerką lokalu jest Olga Kręglicka, za wegańskie menu odpowiada Maria Przybyszewska, a sommelierką - Natalia Stankiewicz. Razem serwują polską kuchnię w nowym wydaniu i wina z Europy. Zaopatrują się oczywiście u sprzedających w Fortecy Kręglickich.

3. Magda Nowaczewska rozkręca się na Śląsku

Zwyciężczyni 5 edycji programu Master Chef stacji TVN. Autorka książki kulinarnej „Z miłości do gotowania”. Jak twierdzi, gotowanie towarzyszyło jej w zasadzie od zawsze, choć nie zawsze było jej drogą życiową. Z wykształcenia jest inżynierem biomedycznym po AGH i pracowała jako przedstawiciel medyczny. 

W 2017 roku została szefem kuchni restauracji w stylu lat 20. - Śląska Prohibicja na katowickim Nikiszowcu. Lokal od razu przypadł do gustu Ślązakom i przybywającym tam turystom. Już w pierwszym roku działalności został doceniony w plebiscycie Poland100Best Restaurants. I wciąż zachwyca gości. W sezonie letnim 2019 uruchomiono klimatyczny ogórek oraz rozpoczęto akcję zbierania starych i zapomnianych książek kucharskich. To pomysł na to, by uratować zapiski oraz doświadczenia kulinarne poprzednich pokoleń i podarować im nowe życie. To na pewno nie ostatni pomysł Magdy i jej ekipy! Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.