×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
3 sposoby na szparagi. Sezon na "wiosnę na talerzu" już rusza
Szparagi świetnie komponują się np. z szynką, młodymi ziemniakami, jajkiem. | fot. Shutterstock

3 sposoby na szparagi. Sezon na "wiosnę na talerzu" już rusza

Autor: Witold Stech Data: 13 kwietnia 2023 12:19

Szparagi to "zwiastun wiosny na talerzu", a sezon na nie właśnie ruszył. Są niezwykle wszechstronne. Można je gotować na parze, dusić, piec, panierować, grillować lub smażyć w woku. Jak najlepiej je przyrządzić?

Idealnie komponują się makaronami, ryżem, a także z potrawami z grilla. Szparagi, bo o nich mowa, występują w trzech kolorach - zielonym, białym i fioletowym. Są kruche, więc trzeba je traktować delikatnie. Najlepiej przyrządzać je w dniu zakupu, gdy są najświeższe - wtedy będą soczyste, jędrne, kruche i słodkie.

Przy zakupach warto zwrócić uwagę na wygląd warzyw - szparagi powinny mieć zwinięte główki i wilgotne końce. Sezon na szparagi rozciąga się od kwietnia do końca czerwca i wtedy najłatwiej kupić je świeże.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Szparagi na maśle - klasyka gatunku. Prosty i szybki przepis

Idealne jako szybki, ciepły posiłek, z dodatkami mogą stać się pełnoprawnym obiadem. Coś dla fanów kuchni wegetariańskiej i dla zabieganych - przygotowanie zajmie ok. 20 minut.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić szparagi na patelni? Przygotowanie krok po kroku

Krok 1. Końcówki szparagów należy obciąć, ale samych szparagów nie obieramy, a jedynie myjemy. Wrzucamy je do rozgrzanej na patelni oliwy i smażymy, przewracając, przez około 10 minut.

Krok 2. Dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Szparagi w szynce parmeńskiej - dla fanów mięsa. Prosty i szybki przepis

Wersja wzbogacona o wędlinę, konkretnie szynkę parmeńską, ale równie świetnie sprawdzą się boczek lub szynka szwarcwaldzka. Do owijania szparagów można użyć także ciasta francuskiego.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 natka koperku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka
  • 8 młodych ziemniaków

Szparagi zawijane w szynce. Przygotowanie krok po kroku

Krok 1. Końcówki szparagów należy obciąć, ale samych szparagów nie obieramy, a jedynie myjemy. Wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą na 1-2 minuty.

Krok 2. Owijamy szparagi w szynkę i układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w piekarniku przez ok. 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3. Podajemy z jajkami sadzonymi i gotowanymi ziemniakami z koperkiem.

Makaron ze szparagami - świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny

Nieco bardziej czasochłonny przepis, ale równie prosty. Zaletą przygotowania makaronu ze szparagami jest możliwość doboru ulubionych składników. W tym przepisie, oprócz makaronu i szparagów, mamy także ser, śmietanę oraz boczek i czosnek.

Składniki na makaron ze szparagami i boczkiem

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g surowego, wędzonego boczku
  • 5 łyżek śmietany 30 %
  • 20 g sera (najlepiej parmezanu)
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie szparagów z makaronem krok po kroku

Krok 1. Końcówki szparagów należy obciąć, ale samych szparagów nie obieramy, a jedynie myjemy. Suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na małe kawałki, nie naruszając główek.

Krok 2. Boczek kroimy drobno w kostkę i smażymy na łyżce oleju na patelni. Po kilku minutach układamy tam szparagi, a całość smażymy około 15 minut.

Krok 3. Gotujemy makaron al dente i solimy wrzącą wodę. Przekładamy ugotowany makaron na durszlak i ponownie do garnka, w którym się gotował, odlewając wcześniej wodę (zostawiają jednak pół szklanki, dla podlania szparagów na patelni).

Krok 4. Przeciśnięty przez praskę obrany czosnek dodajemy do szparagów i boczku, całość solimy i pieprzymy oraz dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy i dolewamy kilka łyżek wody oraz taką samą ilość śmietany.

Krok 5. Dodajemy parmezan (starty) i mieszamy do uzyskania sosu o kremowej, gładkiej konsystencji. Całość przekładamy do garnka z makaronem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Szparagi - cena 2023

- Cena szparaga nie powinna przekroczyć w tym sezonie 20-25 zł za kilogram - ocenia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

- Nie może być ona “windowana” za wysoko, z racji tego, że szparag nie jest warzywem pierwszej potrzeby i nie musi być na stole - mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz