Partnerzy portalu
5 najlepszych restauracji w Polsce. Gdzie warto zarezerwować stolik Dla prawdziwych koneserów dobrego smaku przygotowaliśmy subiektywną listę polskich restauracji, które warto odwiedzić. / fot. unsplash

5 najlepszych restauracji w Polsce. Gdzie warto zarezerwować stolik

Wspaniałe potrawy przygotowane z najlepszych sezonowych produktów, pozyskanych od lokalnych dostawców. Dla prawdziwych koneserów dobrego smaku przygotowaliśmy subiektywną listę polskich restauracji, które warto odwiedzić!

Autor: Jakub Szymanek Data: 10 stycznia 2022 15:46

5 najlepszych restauracji - zapraszamy na nasz subiektywny przegląd lokali

Bottiglieria 1881, Kraków

Krakowska Bottiglieria 1881 to jedyna obecnie restauracja w Polsce z Gwiazdką Michelin. O wysoki poziom dań dba szef kuchni Przemysław Klima ze swoim zespołem. Restauracja poza menu degustacyjnym oferuje szeroki wybór win, których w karcie jest ponad 400. Menu restauracji tworzą dania oparte na sezonowych, regionalnych produktach. Planując wizytę w Bottiglierii, warto wcześniej zadbać o rezerwację. W środku są tylko 24 miejsca siedzące, a chętnych do odwiedzenia gwiazdowej restauracji nie brakuje.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Butchery and Wine, Warszawa

Na mięsie znajdą się jak mało kto, dlatego główne pozycje w menu Butchery and Wine stanowią steki. Mięso pochodzi od najlepszych polskich i zagranicznych producentów m.in. z Australii, Stanów Zjednoczonych, Irlandii, Urugwaju i Wielkiej Brytanii. Restauracja do grillowania steków używa specjalnego grilla/pieca opalanego węglem drzewnym oraz drzewem. Temperatura dochodząca do 500 st. C gwarantuje idealną karmelizację mięsa, a grillowanie na węglu drzewnym nadaje mięsu niepowtarzalny, pełny smak. W menu Butchery and Wine mamy do dyspozycji pełen przekrój steków, m.in. Rib Eye, New York, T¬-bone, Porterhouse, Flat Iron, Rump, Bavette, Chateaubriand oraz polędwice.

Cucina, Poznań

Restauracja Cucina znajduje się na terenie luksusowego kompleksu City Park w Poznaniu, gdzie dawniej znajdowały się bunkry ułanów. Szefem kuchni jest Artur Szwacki, który w swojej kuchni stawia na połączenie kuchni polskiej z europejską. W związku z tym w menu możemy spotkać przepiórkę i polędwicę z jelenia, jak również risotto czy linguine alle vongole. Restauracja poza propozycjami ze stałej karty oferuje również menu degustacyjne składające się z pięciu lub siedmiu dań. Wybór należy do gości restauracji.

Mercato, Gdańsk

Restauracja Marcato mieści się w gdańskim hotelu Hilton przy Targu Rybnym nad samą Wisłą. Mercato jest jedną z najczęściej nagradzanych i docenianych restauracji w Gdańsku, z dużym wyborem win i alkoholi. Karta menu jest krótka i opiera się na sezonowości. W związku z tym zmienia się zgodnie z porami roku, bazując na produktach, które akurat są najświeższe. Będąc w gdańskim Hiltonie po kolacji w Marcato, warto udać się na drinka do jednego z dwóch hotelowych barów. Tarrace bar mieści się na piątym piętrze w hotelu i urzeka pięknym widokiem na Motławę i Stare Miasto.

Nobu, Warszawa

Warszawska restauracja Nobu to 46. lokal gastronomiczny tej luksusowej marki na świecie. Nazwa hotelu pochodzi od imienia Nobu, japońskiego szefa kuchni, którego potrawami w latach 80. zachwycił się Robert De Niro. Aktor postanowił zainwestować w restaurację Matsuhisy, a później wspólnie ze wspomnianym kucharzem oraz producentem filmowym Meirem Teperem stworzyli wspólnie sieć hoteli Nobu. W każdym działa restauracja, za której menu odpowiada japoński szef kuchni. W Nobu Warsaw można spróbować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych olejem sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra, chrupiącej wieprzowiny ze słodko-ostrym sosem miso, grillowanej japońskiej wołowiny Wagyu w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rolls z najwyższej jakości owoców morza.

Więcej na: Well.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.