Wspaniałe potrawy przygotowane z najlepszych sezonowych produktów, pozyskanych od lokalnych dostawców. Dla prawdziwych koneserów dobrego smaku przygotowaliśmy subiektywną listę polskich restauracji, które warto odwiedzić!
Krakowska Bottiglieria 1881 to jedyna obecnie restauracja w Polsce z Gwiazdką Michelin. O wysoki poziom dań dba szef kuchni Przemysław Klima ze swoim zespołem. Restauracja poza menu degustacyjnym oferuje szeroki wybór win, których w karcie jest ponad 400. Menu restauracji tworzą dania oparte na sezonowych, regionalnych produktach. Planując wizytę w Bottiglierii, warto wcześniej zadbać o rezerwację. W środku są tylko 24 miejsca siedzące, a chętnych do odwiedzenia gwiazdowej restauracji nie brakuje.
Na mięsie znajdą się jak mało kto, dlatego główne pozycje w menu Butchery and Wine stanowią steki. Mięso pochodzi od najlepszych polskich i zagranicznych producentów m.in. z Australii, Stanów Zjednoczonych, Irlandii, Urugwaju i Wielkiej Brytanii. Restauracja do grillowania steków używa specjalnego grilla/pieca opalanego węglem drzewnym oraz drzewem. Temperatura dochodząca do 500 st. C gwarantuje idealną karmelizację mięsa, a grillowanie na węglu drzewnym nadaje mięsu niepowtarzalny, pełny smak. W menu Butchery and Wine mamy do dyspozycji pełen przekrój steków, m.in. Rib Eye, New York, T¬-bone, Porterhouse, Flat Iron, Rump, Bavette, Chateaubriand oraz polędwice.
Restauracja Cucina znajduje się na terenie luksusowego kompleksu City Park w Poznaniu, gdzie dawniej znajdowały się bunkry ułanów. Szefem kuchni jest Artur Szwacki, który w swojej kuchni stawia na połączenie kuchni polskiej z europejską. W związku z tym w menu możemy spotkać przepiórkę i polędwicę z jelenia, jak również risotto czy linguine alle vongole. Restauracja poza propozycjami ze stałej karty oferuje również menu degustacyjne składające się z pięciu lub siedmiu dań. Wybór należy do gości restauracji.
Restauracja Marcato mieści się w gdańskim hotelu Hilton przy Targu Rybnym nad samą Wisłą. Mercato jest jedną z najczęściej nagradzanych i docenianych restauracji w Gdańsku, z dużym wyborem win i alkoholi. Karta menu jest krótka i opiera się na sezonowości. W związku z tym zmienia się zgodnie z porami roku, bazując na produktach, które akurat są najświeższe. Będąc w gdańskim Hiltonie po kolacji w Marcato, warto udać się na drinka do jednego z dwóch hotelowych barów. Tarrace bar mieści się na piątym piętrze w hotelu i urzeka pięknym widokiem na Motławę i Stare Miasto.
Warszawska restauracja Nobu to 46. lokal gastronomiczny tej luksusowej marki na świecie. Nazwa hotelu pochodzi od imienia Nobu, japońskiego szefa kuchni, którego potrawami w latach 80. zachwycił się Robert De Niro. Aktor postanowił zainwestować w restaurację Matsuhisy, a później wspólnie ze wspomnianym kucharzem oraz producentem filmowym Meirem Teperem stworzyli wspólnie sieć hoteli Nobu. W każdym działa restauracja, za której menu odpowiada japoński szef kuchni. W Nobu Warsaw można spróbować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych olejem sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra, chrupiącej wieprzowiny ze słodko-ostrym sosem miso, grillowanej japońskiej wołowiny Wagyu w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rolls z najwyższej jakości owoców morza.
Więcej na: Well.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.