Partnerzy portalu
81 proc. restauratorów i hotelarzy pesymistycznie o I połowie roku 81 proc. restauratorów i hotelarzy pesymistycznie o I połowie roku; fot. shutterstock

81 proc. restauratorów i hotelarzy pesymistycznie o I połowie roku

Pogorszenia sytuacji w I półroczu br. spodziewa się 81 proc. badanych firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej, a 56 proc. prognozuje pogorszenie płynności finansowej - wynika z badania Barometru EFL na ten okres dla HoReCa.

Autor: PAP Data: 03 lutego 2021 14:05

Według branżowego Barometru Europejskiego Funduszu Leasingowego dla HoReCa (od ang. Hotel, Restaurant, Catering), subindeks na I kwartał br. wyniósł 47,7 pkt., co oznacza wzrost o 5,1 pkt. w porównaniu do pomiaru z ostatniego kwartału ubiegłego roku. Jednocześnie jest to największy wzrost wśród sześciu badanych sektorów.

Mimo to - zauważają autorzy raportu - pozostaje on wskaźnikiem z najniższą wartością wśród wszystkich sześciu badanych sektorów, a restauratorzy i hotelarze wciąż najdotkliwiej odczuwają wpływ pandemii COVID-19. Niemal wszyscy zapytani (99 proc.) uważają, że pandemia spowoduje upadki firm. Ponadto, HoReCa jest jedynym sektorem, w którym większość przedstawicieli (81 proc.) spodziewa się pogorszenia sytuacji w I półroczu 2021.

Według badania, 100 proc. przedsiębiorców prognozuje podobny poziom inwestycji co miesiąc wcześniej, 60 proc. przedsiębiorców prognozuje spadek sprzedaży, co jest największym odsetkiem wśród 6 badanych sektorów, a 56 proc. przedsiębiorców prognozuje pogorszenie płynności finansowej, również najwięcej wśród 6 badanych sektorów.

Ponadto, 72,5 proc. przedsiębiorców prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne, a 100 proc. przedsiębiorców uważa, że koronawirus będzie mieć niekorzystny wpływ na przyszłą sytuację firmy.

"Choć wartość pierwszego odczytu Barometru EFL dla HoReCa jest wyższa niż kwartał wcześniej, to ten wzrost jest pozorny. Zawdzięczamy go przede wszystkim temu, że większość zapytanych zgłosiła wyższe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne, które najpewniej jest konieczne do utrzymania działalności, a nie na zaplanowane inwestycje. Na bardzo trudną sytuację sektora wskazuje fakt, że aż 6 na 10 hotelarzy i restauratorów spodziewa się spadku sprzedaży, a co drugi pogorszenia płynności finansowej" - wskazał Radosław Woźniak, prezes EFL, cytowany w raporcie z badania.

Jego zdaniem branża hotelarska i restauracyjna najboleśniej odczuwa "ekonomiczne powikłania pocovidowe". "Nastroje i sytuacje przedsiębiorców pogarszają się z każdą informacją o poluźnieniu restrykcji, które niestety nie dotyczą ich obszaru. Choć wsparciem jest tzw. tarcza gastronomiczna, to niestety 99 proc. ankietowanych ma rację. Wiele restauracji, kawiarni, barów może nie przetrwać tej zimy" - dodał.

W ocenie autorów raportu, na wyższą w porównaniu do poprzedniego pomiaru (IV kwartał 2020 r. - 42,6 pkt.) wartość subindeksu Barometru EFL dla HoReCa na I kwartał br. (47,5 pkt., +5,1 pkt. kwartał do kwartału) największy wpływ miały prognozy w obszarze finansowania zewnętrznego. Aż 3 na 4 przedsiębiorców (72,5 proc.) uważa, że od stycznia do marca br. będzie mieć wyższe zapotrzebowanie na dodatkowe finansowanie, które - przewiduje raport - będzie potrzebne na dokapitalizowanie bieżącej działalności, a nie (jak to bywało najczęściej) na planowane inwestycje i rozwój przedsiębiorstwa.

Raport zauważa, że w pozostałych obszarach widać znaczącą przewagę pesymistów lub przedsiębiorców, którzy nie spodziewają się znaczących zmian.

"Po raz pierwszy w historii badania wszyscy respondenci zaznaczyli taką samą odpowiedź dotyczącą oceny przyszłych inwestycji. Wszyscy bowiem uznali, że ich poziom będzie taki sam jak w poprzednich trzech miesiącach. W przypadku przewidywanego poziomu sprzedaży aż 60 proc. firm z branży ocenia, że nastąpi jego spadek. Jest to najgorszy wynik wśród wszystkich 6 badanych sektorów, co jest związane z kontynuacją restrykcji dotyczących pandemii COVID-19 w najbliższych miesiącach" - napisano.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.