- Mam hopla na punkcie budowania zespołu i delegowania obowiązków. Twierdzę, że szef kuchni jest tak dobry, jak jego zespół - przyznaje w rozmowie z Horecatrends.pl, Adam Chrząstowski, szef kuchni i konsultant kulinarny.
Jego misją jako szefa kuchni jest dostarczanie radości gościom - uważa, że to jego pasja, a nie zawód!
- Jako szef kuchni myślę o tym co robię 24 godziny na dobę, łącznie ze snami - dodaje.
Co powinni wiedzieć młodzi ludzie, którzy przygotowują się do zawodu? Z minusów Adam Chrząstowski wymienia stres, pracę pod presją czasu, niewygody związane z życiem towarzyskim czy rodzinnym i dużo ciężkiej fizycznej pracy, łącznie z pracą w wysokich temperaturach i ryzykiem ran.
- Plusem jest to, że jest to zawód, który szybko daje satysfakcję z tego co robimy. Feedbeck od gości jest natychmiastowy - dodaje.
Jego zdaniem, wyjście szefów kuchni na salony i ich udzielanie się publicznie ma swoje dobre i złe strony. Podkreśla, że jest cała masa ludzi, którzy przy tej okazji próbują pójść na skróty, a przecież aby zostać szefem kuchni trzeba najpierw zdobyć odpowiednie doświadczenie.
- Ja osobiście zacząłem nazywać się szefem kuchni po 15 latach ciężkiej pracy - dodaje.
Adam Chrząstowski to były szef kuchni i współwłaściciel uznanej krakowskiej restauracji Ancora oraz - do niedawna - szef kuchni restauracji Ed Red. Jakie są jego dalsze zawodowe plany?
- Może trafi się ciekawy lokal i pochylę się na tym, aby otworzyć restaurację? Pewien koncept w głowie mam. Moje plany obecnie związane są jednak ze szkoleniami i audytami oraz przygotowanie konkursu Bocuse d'Or Poland - mówi Adam Chrząstowski.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.