Partnerzy portalu
Agata Reul - Polka z gwiazdką Michelin w Duesseldorfie Restauracja „Agata's” to jeden z najlepszych adresów kulinarnych w Duesseldorfie; fot. shutterstock.com

Agata Reul - Polka z gwiazdką Michelin w Duesseldorfie

Autor: Deutsche Welle Data: 26 sierpnia 2021 10:24

Polce Agacie Reul udało się przebić na szczyty niemieckiej gastronomii - podaje Deutsche Welle. Jej restauracja „Agata's” to jeden z najlepszych adresów kulinarnych w stolicy Nadrenii Północnej-Westfalii, która nieprzerwanie od 2017 roku nagradzana jest gwiazdką Michelin.

Pierwszy wniosek do Michelin zgłosili zauroczeni goście. Potem przyszła nagroda elitarnego „Chaine des Rotisseurs 1248-1950” – międzynarodowego towarzystwa gastronomicznego z siedzibą w Paryżu.

Restauracja Agata's - polskie akcenty kulinarne

To nie polskie potrawy przyniosły Agacie sukces, tylko kuchnia europejsko-azjatycka z polskimi akcentami. Agata od początku swojej działalności na różne sposoby uwidacznia swoje pochodzenie. Do nazwy restauracji nie dodała „h” (po niemiecku jej restauracja powinna się nazywać „Agatha's”), w bufecie ma zawsze wyszukaną kolekcję polskich alkoholi, a przez pewien czas gościł w menu polski barszcz podany na sposób azjatycki oraz ruskie pierogi... w sosie truflowym.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Specjalne miejsce w daniach serwowanych w restauracji „Agata's” zajmują produkty z ogrodu dziadków właścicielki – polskie jabłka, buraki, ogórki, domowe przetwory. Co prawda nigdy nie były one serwowane na polską modłę, jednak Agata informuje swoich gości o pochodzeniu produktów i ich „udziale” w serwowanym egzotycznym daniu.

„Agata's” znalazła się wśród 259 najlepszych restauracji w Niemczech. Tę pozycje zawdzięcza gwiazdce Michelin. W tym roku mimo pandemii udało jej się utrzymać na gastronomicznym Parnasie.

Więcej na dw.com.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz