Partner portalu
Agnieszka Sutryk, 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit: Kryzys nas wzmocnił Agnieszka Sutryk, koordynator sieci franczyzowej 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food/ fot. materiały prasowe

Agnieszka Sutryk, 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit: Kryzys nas wzmocnił

- Na całej branży gastronomicznej odcisnęło się piętno pandemii koronawirusa. Straty okazały się na tyle spore, że niestety nie każdy przetrwał ten kryzys. Jak okazało się po 18 maja nie wszyscy mogli wrócić do sytuacji zanim rynek został zamrożony. Na rekonwalescencję potrzeba znacznie dużo więcej czasu - mówi Agnieszka Sutryk, koordynator sieci franczyzowej 7 Street – Bar & Grill  oraz Meet & Fit – Slow Food.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 22 września 2020 08:38

- W czasie pandemii nie daliśmy się ponieść panice, tylko szukaliśmy najkorzystniejszego planu działania. Z każdego złego, czy dobrego doświadczenia można wyciągnąć zawsze jakieś wnioski. Kryzys w pewnym aspekcie wpłyną negatywnie na cały biznes gastronomiczny, ale również nas wzmocnił. Nauczyliśmy się tego, że nic nie jest niemożliwe i nawet w lockdownie startowaliśmy z nowymi markami. Głównie skupiliśmy się na udoskonaleniu systemu dostaw we wszystkich sieciach i poszerzeniu ich o dodatkowe procedury związane z #bezpiecznadostawa, tak aby klienci bez obaw mogli zamawiać dalej od nas jedzenie. Nasze restauracje od 13 marca świadczyły usługę poprzez dostawę i odbiór własny. Większość lokali w pierwszych tygodniach obostrzeń generowała podobne dochody z dostaw, jak przy normalnym funkcjonowaniu - mówi Agnieszka Sutryk.

I dodaje: - Po 18 maja nie wiedzieliśmy co nasz czeka, wszystko zależało od tego jak klienci odnajdą się w nowej rzeczywistości, która dla nich, jak i dla nas była zupełnie nieznana. Zauważyliśmy, że oczekiwania gości względem socjalizacji, która jest główną potrzebą związaną z wyjściem do restauracji przez odległość i pozostałe środki bezpieczeństwa, do których musieliśmy się stosować została w pełni zaspokojona - zapewnia Agnieszka Sutryk.

Jej zdaniem w obecnej sytuacji ciężko jest przewidzieć co czeka gastronomię w perspektywie kolejnych miesięcy i jak będzie wyglądał postcovidowy gastronomiczny świat. - Wiadomo jest, że gastronomia to spory rynek w Polsce. Według GUS w 2018 r. wartość całej branży wynosiła około 33 mld zł. W czasie pandemii trudno jednak jest stwierdzić, czy w ogóle uda się wrócić do stanu „poprzedniego”. Niestety sytuacja może jeszcze się pogarszać. Według Barometru przygotowanego przez EFL najszybciej negatywne skutki zaczną odczuwać najmniejsi przedsiębiorcy. Przy nadziei trzyma nas możliwość dostaw, która, jeżeli nie ulegnie zmianie, pomoże utrzymać obroty na satysfakcjonującym poziomie. Ciężko jest stwierdzić ile potrwa odbudowa gospodarki, wszystko zależne jest jak długo będziemy sparaliżowani przed pandemię, oraz jak zostaniemy wsparci przez Rząd - dodaje.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.