Partnerzy portalu
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: w drodze egzaminów wyłoniono 24 studentów 5 września br. odbyły się egzaminy końcowe, będące ostatecznym etapem eliminacji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Fot. Materiały prasowe

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: w drodze egzaminów wyłoniono 24 studentów

Autor: KG/horecatrends Data: 07 września 2022 13:20

5 września odbyły się egzaminy końcowe, będące ostatecznym etapem eliminacji do prestiżowej szkoły przyszłych zawodowców kulinarnych. Wyłoniono z nich 24 studentów przyjętych w poczet pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Egzamin Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere był ostateczną weryfikacją wiedzy i umiejętności kandydatów. Składał się z egzaminu ustnego i pisemnego.

Jak wyłoniono 24 najlepszych kandydatów?

Przyszli adepci byli oceniani przez 6-osobowe jury,  w którym zasiedli: organizator projektu - Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group,  trenerzy kulinarni w składzie David Gaboriaud, Michał Iwaniuk i Grzegorz Zawierucha, ekspert niezależny - Paweł Gruba oraz mecenas projektu - Krystian Zalejski z Chefs Culinar - czytamy w komunikacie prasowym. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Ogromną przyjemnością jest poznać młodych ludzi z pasją do gotowania. Dla mnie jest to duże doświadczenie i mogę dowiedzieć się, jak wygląda droga do spełniania marzeń, jakie mają nasi kandydaci. Cieszę się, że projekt Akademii powstał, bo myślę, że będzie do niesamowita pomoc dla uczniów szkół gastronomicznych w wystartowaniu i osiągnięciu celu, jakim jest praca w gastronomii na wysokim poziomie - mówi Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu MasterChef.

W części ustnej jury oceniało film prezentacyjny przygotowany wcześniej przez każdego kandydata, odpowiedź na pytanie związane z testem produktu wylosowanego z przygotowanej puli oraz odpowiedź na pytanie kreatywne zadane przez komisję.

Część pisemna polegała na 45-minutowym sprawdzianie wiedzy składającym się z pytań wielokrotnego wyboru, otwartych i krótkiego wypracowania.

Egzamin umożliwił jury sprawdzenie nie tylko wiedzy teoretycznej, ale także poziomu zaangażowania, kreatywności kulinarnej oraz indywidualnych predyspozycji poszczególnych kandydatów.

Można było dotknąć kulinarnej pasji

Jak podkreślają organizatorzy, ocena uczniów nie była dla komisji prostą kwestią, ponieważ reprezentowali oni bardzo wysoki poziom zarówno wiedzy teoretycznej, jak kreatywności kulinarnej. W końcu do przystąpienia do egzaminów końcowych zostali zakwalifikowani najlepsi uczniowie polskich średnich szkół gastronomicznych, z  których jury wybrało  creme de la crème, czyli 24 przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej.

- Z jednej strony skromni, a z drugiej otwarci, młodzi ludzie. Słuchało się ich znakomicie i można było dotknąć neutralnej, kulinarnej pasji. Ogromnie się cieszę, że ja i Chefs Culinar uczestniczymy w tym projekcie - komentuje Krystian Zalejski, szef działu kulinarnego w Chefs Culinar, Mecenasa Honorowego Akademii Mistrzów Smaku.

Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbędzie się 27 września 2022 r . w siedzibie Mecenasa Akademii - Chefs Culinar i zainaugurowane zostanie pierwszymi warsztatami z trenerami kulinarnymi Davidem Gaboriaud oraz Krystianem Zalejskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz