Partnerzy portalu
Aleksander Baron odchodzi z restauracji Zoni Aleksander Baron / fot. Żelazna studio

Aleksander Baron odchodzi z restauracji Zoni

- 12. czerwca 2018 roku otworzyliśmy Zoni. 8 czerwca tego roku odbędę tu ostatnią zmianę - poinformował szef kuchni Aleksander Baron na swoim oficjalnym profilu na Facebook.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 20 maja 2019 17:34

- Przez ten rok wydarzyło się bardzo dużo dobrych rzeczy. Z całą skromnością mogę przyznać, że stworzyliśmy coś niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju. Piszę stworzyliśmy ponieważ - jak zawsze to podkreślam - restauracja to wielki organizm, na którego pracę składają się umiejętności, czas i poświęcenie wielu ludzi i za to Wam dziękuję - napisał Aleksander Baron.

- Ludzie to też goście, którzy tu przychodzili. Z dumą patrzyłem na twarze niegdyś stałych bywalców Solca, z olbrzymim przejęciem obserwowałem wzruszenia innych, a największe komplementy dostałem od tych gości, którzy mówili przy stolikach słowami, jakimi sam bym chciał opisać swoje jedzenie. Jednym słowem: rozumieli. Dziękuję, bo to był motor napędowy podczas całej trudnej pracy.
Dziękuję też za wszystkie nagrody i wyróżnienia. Tytuł "Szefa Jutra" zostanie ze mną na długo - czytamy w poście na FB.

Co dalej? Jak zapowiedział Aleksander Baron, kuchnię Zoni przekazuje w ręce młodego szefa kuchni, który zbuduje tu swoje królestwo.

- A prywatnie - w końcu będę miał więcej czasu dla rodziny i ukochanej. Zadbam o siebie i zdrowie. Przez najbliższe miesiące łatwiej będzie mnie spotkać nie-w-Warszawie, tylko w tych wszystkich miejscach, które zawsze chciałem odwiedzić, a zawsze brakowało mi czasu. Innych planów na razie nie mam - więc nie pytajcie czy coś otwieram - dodał.

O odejściu Barona poinformowała także restauracja Zoni:

Zanim został szefem kuchni w Zoni, Baron przez 7 lat był szefem kuchni w restauracji Solec 44, która zakończyła działalność w końcówce 2017 roku. Lokal zasłynął autorskim podejściem do polskiej kuchni, łączącym lokalne, sezonowe produkty z nowatorskimi, czasem wręcz awangardowymi przepisami – między innymi na grasicę, bycze jądra, ikrę ślimaka czy minogi.

W 2017 r. Baron współtworzył RestoBar Ogień, sezonową restaurację w Beskidach.

Jest także autorem książki "Kiszonki i Fermentacje" oraz współautorem takich tytułów: "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" oraz "Między wódką a zakąską".

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.