Partnerzy portalu
ALTO - nowa restauracja w budynku NOSPR w Katowicach Restauracja Alto w Katowicach. Fot. Materiały prasowe

ALTO - nowa restauracja w budynku NOSPR w Katowicach

Restauracja Alto działa w spektakularnym budynku Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach od listopada. Szefem kuchni jest Robert Muzyczuk. W menu znajdziemy m.in. łososia jurajskiego, kark ze świni puławskiej, danie główne z selera oraz mazurek.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 22 grudnia 2021 12:20

''Alto'' to znaczy wysoki, wielki, ale wyśmienity. Restauracja w NOSPR stawia na wyborne smaki, ale i dostępność - dostępność cen i dań spełniających różne dietetyczne wymagania gości.

Jak wskazuje w rozmowie z horecatrends.pl Robert Muzyczuk, szef kuchni Alto, znaczną część gości restauracji stanowią widzowie NOSPR. Przychodzą do restauracji przed koncertem, bywa że i przed, i po.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Budując menu myśleliśmy o daniach, które zaspokoją głód, będą intrygujące, inspirujące, ale nie ciężkie, obezwładniające. Po kolacji w Alto nasi goście udają się na 2-3 godziny na salę koncertową. Jeśli zaś wybierają się do nas po koncercie, będą to godziny późnowieczorne i też będą im służyć raczej dania lekkie, z dobrym jakościowym mięsem czy rybami, ale i znacznym udziałem warzyw - wyjaśnia Robert Muzyczuk.

Dania wegetariańskie mają być dopracowane, wielowarstwowe

Podkreśla, że w karcie dań Alto znajduje się kilka dań wegetariańskich i wegańskich.

- Włączając je do menu zabiegaliśmy bardzo o to, żeby nie były dodatkiem kolejnych segmentów karty dań. Chcieliśmy, żeby wegetarianie i weganie mieli ofertę potraw stworzonych jako kompletne danie. To dania z pomysłem, z pełnowartościowych składników, dopracowane, wielowarstwowe – mówi szef kuchni.

W wegańskiej przystawce warzywom korzeniowym gotowanym metodą sous vide z dodatkiem rozmarynu towarzyszą wegański majonez na bazie aquafaby, prażone orzechy nerkowca, frytowana ciecierzyca i pikle: seler, rzodkiewka, kalarepa.

W segmencie dań głównych znajdziemy danie z selerem w roli głównej.

- To jest nasz niespodziewany przebój. Plastry selera przygotowane metodą sous vide, podane na puree z selera z osoką brzozową, do tego kiszone rzodkiewki i olej koperkowy plus czips z kaszy gryczanej. To wegańskie danie, ale zamawiają go nie tylko weganie. Warto podkreślić, że 90 proc. dań w Alto nie zawiera glutenu – zaznacza Robert Muzyczuk.

Drugim hitem Alto jest pierś kaczki przygotowana sous vide z salsefią (wężymordem) w formie puree i kawałków, borowiki na maśle drożdżowym i kalafior – wszystko na demi glace.

W segmencie dań głównych restauracji Alto znajdziemy też kark ze świni puławskiej, policzek wołowy, pierś z kurczaka kukurydzianego oraz kulbina z polentą.

Na uwagę zasługuje też przystawka: galert (galareta) z ozorem cielęcym z piklami i warzywami oraz deser - mazurek z lemond curd i słonym karmelem. Wielu gości zamawia go chętnie zwracając uwagę, że można go zjeść w niewielu restauracjach. W planach jest wegetariański galert.

Alto chce włączać piwo do dań

Na dachu NOSPR znajdują się ule.

- Chcemy wykorzystywać ten miód. Chcemy też robić sami octy, więc pikle, które już teraz tak bardzo smakują naszym gościom będą w 100 proc. naszej roboty - zaznacza szef kuchni Alto.

W kuchni Alto już dziś jest wykorzystywane piwo z zaprzyjaźnionego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

- Wiele restauracji gotuje na winie, my postawiliśmy na piwo. Do kremu pietruszkowo-pasternakowego włączone jest zredukowane piwo Koźlak z Browaru Zamkowego. Krem nie zawiera śmietany, zagęszczamy go samymi warzywami, podajemy go ze słonecznikiem i gruszką. W nowej karcie pojawi się demi glace z porterem z tego cieszyńskiego browaru - zapowiada szef kuchni Robert Muzyczuk.

Obok karty głównej Alto od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 serwuje trzydaniowe menu lunchowe za 29 zł. W każdym tygodniu jest to propozycja 4 dań głównych lunchowych plus zmieniające się codziennie zupy i desery. W jednym z tygodni w grudniu były to np. Pierś z kurczaka, purée z marchwi, brukselka; Filet z sandacza, rosti, sos holenderski, solona kapusta; Karczek wieprzowy, knedliki, ogórek kiszony z cebulą; Sałatka warzywna, purée z dyni, nerkowiec.

Robert Muzyczuk, szef kuchni Restauracja Alto

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.