Partnerzy portalu
Czy otwieranie restauracji fine dining w obecnych czasach to duże ryzyko? W tym roku Andrea Camastra otworzył nową restaurację w Warszawie "Nuta". / fot. JS

Czy otwieranie restauracji fine dining w obecnych czasach to duże ryzyko?

Nie ma różnicy pomiędzy otwarciem pizzerii, w której będzie się serwować okropną pizzę, a otwieraniem restauracji fine dining, w której szef kuchni nie wie, co robi – powiedział Andrea Camastra w rozmowie z horecatrends.pl.

Autor: Jakub Szymanek Data: 16 maja 2022 07:45

Czy otwieranie restauracji fine dining w pandemii, po pandemii, to duże ryzyko?

– Zależy od tego, jak ludzie rozumieją koncepcję restauracji fine dining. Uważają, że to bardzo drogie miejsca, gdzie degustuje się menu z 25 dań podawanych na małych talerzach i to wszystko. A to nie tak… Teraz drożej jest wszędzie. W każdej restauracji ceny poszły w góry. Ja ceny zmieniłem tylko trochę. Prawie wcale. Możesz pójść do restauracji fine dining, serwującej smaczne dania, nie czekając na dzień swoich urodzin. Możesz tu przyjść kiedykolwiek. Możesz w przystępnej cenie i przy wielu różnych okazjach spróbować wyśmienitych dań ze światowej, wykwintnej kuchni. Np. jeśli spytasz mnie, czy mam laboratorium chemiczne? Odpowiem: tak, mam. Tak, mam wiedzę naukową. Znam się na gastronomii molekularnej, na nauce o jedzeniu… Od dawna już współpracujemy z dietetykami, ale zawsze w naszym menu są proste dania – stwierdził Andrea Camastra.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Po co tak naprawdę chodzi się do restauracji, fine dining czy innej? Żeby mieć satysfakcję z pysznego jedzenia. Podajesz dużo bardziej artystyczne dania? Dlaczego nie? Ale większość ludzi chodzi jadać do restauracji z jednego głównego powodu, żeby dobrze zjeść, bez względu na poziom. Jeśli tak postrzega się restauracje fine dining, to proszę bardzo. Każdy ma prawo do własnego puntu widzenia – dodał szef kuchni.

Andrea Camastra: Konkurencja na rynku jest silna

Andrea Camastra przyznał, że zanim zdecydował się na otwarcie lokalu, był przekonany, że restauracja zostanie przyjęta pozytywnie przez gości.

– Wiedziałem, że będzie dobrze, a okazało się, że jest bardzo dobrze, ponieważ naprawdę wiemy, jak się robi kuchnię fine dining i wciąż zapewniamy ludziom poczucie komfortu, dając im pyszne jedzenie. Ale to jest moje osobiste podejście jako szefa kuchni, który jest w stanie połączyć te obie rzeczy. A może tylko jedną z nich… To bardzo skomplikowany temat – powiedział.

– Uważam, że ryzykowne jest otwieranie jakiekolwiek restauracji wtedy, gdy nie ma się pewności, że to co się podaje, będzie ludziom smakowało. Nie ma różnicy pomiędzy otwarciem pizzerii, w której będzie się serwować okropną pizzę i która nie zdobędzie popularności, a otwieraniem restauracji fine dining, w której szef kuchni jest pogubiony i nie wie, co robi. Myślę, że teraz ryzykowane jest otwieranie jakiekolwiek restauracji, która nie spełnia standardów, bo konkurencja jest bardzo silna – podsumował szef kuchni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.