Partnerzy portalu
Andrea Camastra otworzy nowy lokal.  NUTA to ukłon w stronę jego pasji Już w styczniu chef Andrea Camastra zaprosi do swojej nowej restauracji NUTA. Fot. Materiały prasowe

Andrea Camastra otworzy nowy lokal. NUTA to ukłon w stronę jego pasji

Autor: Katarzyna Gubała Data: 06 grudnia 2021 12:05

Przy Placu Trzech Krzyży 10/14 gwiazdkowy chef kuchni Andrea Camastra otworzy w połowie stycznia 2022 r. swoją nową restaurację NUTA.

W nowym lokalu Andrea Camastra będzie kontynuował ideę nagrodzonej  gwiazdką Michelin Restauracji Senses.

- Niezmiennie chce przenosić kuchnię polską na wyższy poziom dokładając z kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Będzie przygotowywał menu degustacyjne, ale będzie również opcja przygotowania własnego menu - mówi horecatrends.pl Dariusz Pawłowski, General Manager Nuta Restaurant.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

NUTA czyli...

- Nazwa nowej restauracji ''Nuta'' ma konotacje z nutami smaku, ale też Andrea jest muzykiem, gra na perkusji, gitarze basowej i fortepianie. Jest to również nawiązanie do idei ''note-by-note'', której chef Camastra jest ambasadorem - wyjaśnia Dariusz Pawłowski.

Zespół, który Andrea Camastra skompletował do swojej nowej restauracji NUTA pochodzi głównie z jego poprzedniej restauracji Senses, która trzykrotnie utrzymała gwiazdkę Michelin. Przypomnijmy, że pierwszą gwiazdkę Senses z chefem Camastra otrzymało w 2016 r.

Jak zdradza nam manager Dariusz Pawłowski, wnętrze lokalu przy Pl. Trzech Krzyży 10/14, w którym powstaje restauracja NUTA przechodzi obecnie wielką metamorfozę i gości, którzy bywali w tym miejscu czeka spora niespodzianka. Przypomnijmy, że wcześniej pod tym adresem - w budynku Ethos - mieściło się Atelier Amaro.

Menu restauracji NUTA - co w nim znajdziemy?

Na mediach społecznościowych działa już konto instagramowe restauracji NUTA. Możemy tam śledzić przygotowania do otwarcia.

 Zaś na profilu chefa Camastry pojawiły się w ostatnich dniach dwa dania: oscypek z żurawiną oraz ''pierogi ruskie i pierogi z grzybami w chrupiącej i chrupiącej konsystencji''.

''(…) bycie kreatywnym oznacza używanie wyobraźni, to śnienie na jawie i w każdym wypadku przebiega inaczej. Dla niektórych kreatywność to zewnętrzna forma tego, co jest na talerzu, bogate kompozycje złożone z kwiatów i innych ozdobników, a według mnie to raczej próba artyzmu. Moim zdaniem kreatywność to absolutna przemiana tego, co już jest, w coś absolutnie nowego'' - napisał pod zdjęciem jednego z dań Andrea Camastra na swoim profilu na Instagramie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz