Przy Placu Trzech Krzyży 10/14 gwiazdkowy chef kuchni Andrea Camastra otworzy w połowie stycznia 2022 r. swoją nową restaurację NUTA.
W nowym lokalu Andrea Camastra będzie kontynuował ideę nagrodzonej gwiazdką Michelin Restauracji Senses.
- Niezmiennie chce przenosić kuchnię polską na wyższy poziom dokładając z kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Będzie przygotowywał menu degustacyjne, ale będzie również opcja przygotowania własnego menu - mówi horecatrends.pl Dariusz Pawłowski, General Manager Nuta Restaurant.
- Nazwa nowej restauracji ''Nuta'' ma konotacje z nutami smaku, ale też Andrea jest muzykiem, gra na perkusji, gitarze basowej i fortepianie. Jest to również nawiązanie do idei ''note-by-note'', której chef Camastra jest ambasadorem - wyjaśnia Dariusz Pawłowski.
Zespół, który Andrea Camastra skompletował do swojej nowej restauracji NUTA pochodzi głównie z jego poprzedniej restauracji Senses, która trzykrotnie utrzymała gwiazdkę Michelin. Przypomnijmy, że pierwszą gwiazdkę Senses z chefem Camastra otrzymało w 2016 r.
Jak zdradza nam manager Dariusz Pawłowski, wnętrze lokalu przy Pl. Trzech Krzyży 10/14, w którym powstaje restauracja NUTA przechodzi obecnie wielką metamorfozę i gości, którzy bywali w tym miejscu czeka spora niespodzianka. Przypomnijmy, że wcześniej pod tym adresem - w budynku Ethos - mieściło się Atelier Amaro.
Na mediach społecznościowych działa już konto instagramowe restauracji NUTA. Możemy tam śledzić przygotowania do otwarcia.
Zaś na profilu chefa Camastry pojawiły się w ostatnich dniach dwa dania: oscypek z żurawiną oraz ''pierogi ruskie i pierogi z grzybami w chrupiącej i chrupiącej konsystencji''.
''(…) bycie kreatywnym oznacza używanie wyobraźni, to śnienie na jawie i w każdym wypadku przebiega inaczej. Dla niektórych kreatywność to zewnętrzna forma tego, co jest na talerzu, bogate kompozycje złożone z kwiatów i innych ozdobników, a według mnie to raczej próba artyzmu. Moim zdaniem kreatywność to absolutna przemiana tego, co już jest, w coś absolutnie nowego'' - napisał pod zdjęciem jednego z dań Andrea Camastra na swoim profilu na Instagramie.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.