Apsys, operator branży nieruchomości komercyjnych w Polsce i we Francji podsumował 2022 r. Szczególną kategorię najemców w minionym roku stanowiły lokale gastronomiczne.
Według firmy jednym z ważnych kroków do realizacji jej celów było otwarcie konceptu gastronomicznego przy Posnanii. Food Fyrtel to pierwszy food hall Apsys i pierwszy tego typu całoroczny koncept gastronomiczny w woj. wielkopolskim. Na powierzchni blisko 2 tys. mkw. znalazło się 18 oryginalnych inicjatyw gastronomicznych, scena oraz bar - czytamy w komunikacie prasowym.
Ofertę gastronomiczną tworzą wyselekcjonowane koncepty i marki o lokalnych korzeniach, m.in. Hana Sushi z kuchnią azjatycką, Curry Leaves, DimSum & Ramen, Nai Thai, Czerwona Papryka z hiszpańskimi tapasami, Kozaczok z kuchnią ukraińską, poznańskie bistro Petit Paris z francuskimi wypiekami i produktami delikatesowymi, Dziewczyny i Słodycze z autorskimi słodkimi wypiekami, koncept burgerowy polskiego youtubera Szymona „Isamu” Kasprzyka - Giga Buła, lokalne zapiekanki od Adama z Serem, Kura Warzyw z autorskimi kebabami, The Fry z frytkami i churrosami przyrządzanymi według unikatowej receptury czy pochodząca z Wągrowca, mogąca pochwalić się z niemal 40-letnią tradycją lodziarnia Willisch z niemal 40-letnią tradycją.
Food Fyrtel funkcjonuje jako w pełni niezależna przestrzeń z częścią imprezową otwartą do północy, także po zamknięciu Posnanii.
Marek Ćwiek, dyrektor Posnanii wskazuje, że Food Fyrtel stał się ważnym punktem na gastronomiczno-rozrywkowej mapie Poznania.
- W ciągu pierwszych miesięcy funkcjonowania odwiedziło nas już ponad 100 tysięcy gości. To właśnie w Food Fyrtlu poznaniacy śledzili mundialowe zmagania, a dzięki tematycznym wydarzeniom skierowanym do różnych grup klientów, każdego dnia w tygodniu odwiedzają nas miłośnicy różnych form relaksu i rozrywki: w poniedziałki serwujemy PUB QUIZ, wtorek jest dniem dla fanów sportu, w środy i piątki czas w Food Fyrtlu upływa przy DJ’skich setach, a w soboty przy dźwiękach muzyki na żywo. Za to w niedziele całą przestrzeń oddajemy do dyspozycji rodzin z dziećmi - wylicza Marek Ćwiek.
Z informacji prasowej wynika, że lokale gastronomiczne stanowiły w minionym roku szczególną kategorię najemców Apsys Polska. Przykładem może być poszerzenie oferty Manufaktury o 7 nowych konceptów kulinarnych.
- Na rynku Manufaktury, w zrewitalizowanych, pofabrycznych budynkach z czerwonej cegły pojawiły się Thai Wok, restauracja Yarsa z kuchnią nepalską, specjalizująca się w kuchni europejskiej restauracja Tavolo i koncepty koktajlowe Pijana Wiśnia i R&D Tea. Z kolei strefa Qulinarium wzbogaciła się o lokal Klooski, a w zabytkowym budynku dawnej Elektrowni inspirowany kulturą Ameryki Łacińskiej lokal Manuarte - 1600 mkw. przestrzeni z cocktailbarem, kubańską restauracją i galerią sztuki. W 2022 roku w tym segmencie podpisaliśmy łącznie 26 nowych umów najmu - podsumowuje Marek Błędowski, szef działu najmu Apsys Polska.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.