×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Apsys Polska: Lokale gastronomiczne są znaczącymi najemcami w centrach handlowych
Food Fyrtel w centrum handlowym Posnania w Poznaniu. Fot. Materiały prasowe

Apsys Polska: Lokale gastronomiczne są znaczącymi najemcami w centrach handlowych

Autor: Katarzyna Gubała Data: 21 marca 2023 08:35

Apsys, operator branży nieruchomości komercyjnych w Polsce i we Francji podsumował 2022 r. Szczególną kategorię najemców w minionym roku stanowiły lokale gastronomiczne.

Według firmy jednym z ważnych kroków do realizacji jej celów było otwarcie konceptu gastronomicznego przy Posnanii. Food Fyrtel to pierwszy food hall Apsys i pierwszy tego typu całoroczny koncept gastronomiczny w woj. wielkopolskim. Na powierzchni blisko 2 tys. mkw. znalazło się 18 oryginalnych inicjatyw gastronomicznych, scena oraz bar - czytamy w komunikacie prasowym.

Gastronomiczne koncepty na Food Fyrtel

Ofertę gastronomiczną tworzą wyselekcjonowane koncepty i marki o lokalnych korzeniach, m.in. Hana Sushi z kuchnią azjatycką, Curry Leaves, DimSum & Ramen, Nai Thai, Czerwona Papryka z hiszpańskimi tapasami, Kozaczok z kuchnią ukraińską, poznańskie bistro Petit Paris z francuskimi wypiekami i produktami delikatesowymi, Dziewczyny i Słodycze z autorskimi słodkimi wypiekami, koncept burgerowy polskiego youtubera Szymona „Isamu” Kasprzyka - Giga Buła, lokalne zapiekanki od Adama z Serem, Kura Warzyw z autorskimi kebabami, The Fry z frytkami i churrosami przyrządzanymi według unikatowej receptury czy pochodząca z Wągrowca, mogąca pochwalić się  z niemal 40-letnią tradycją lodziarnia Willisch z niemal 40-letnią tradycją.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Food Fyrtel funkcjonuje jako w pełni niezależna przestrzeń z częścią imprezową otwartą do północy, także po zamknięciu Posnanii.

Food Fyrtel przez cały tydzień

Marek Ćwiek, dyrektor Posnanii wskazuje, że Food Fyrtel stał się ważnym punktem na gastronomiczno-rozrywkowej mapie Poznania.

- W ciągu pierwszych miesięcy funkcjonowania odwiedziło nas już ponad 100 tysięcy gości. To właśnie w Food Fyrtlu poznaniacy śledzili mundialowe zmagania, a dzięki tematycznym wydarzeniom skierowanym do różnych grup klientów, każdego dnia w tygodniu odwiedzają nas miłośnicy różnych form relaksu i rozrywki: w poniedziałki serwujemy PUB QUIZ, wtorek jest dniem dla fanów sportu, w środy i piątki czas w Food Fyrtlu upływa przy DJ’skich setach, a w soboty przy dźwiękach muzyki na żywo. Za to w niedziele całą przestrzeń oddajemy do dyspozycji rodzin z dziećmi - wylicza Marek Ćwiek.

Gastronomia ważnym najemcą centrów handlowych

Z informacji prasowej wynika, że lokale gastronomiczne stanowiły w minionym roku szczególną kategorię najemców Apsys Polska. Przykładem może być poszerzenie oferty Manufaktury o 7 nowych konceptów kulinarnych.

- Na rynku Manufaktury, w zrewitalizowanych, pofabrycznych budynkach z czerwonej cegły pojawiły się Thai Wok, restauracja Yarsa z kuchnią nepalską, specjalizująca się w kuchni europejskiej restauracja Tavolo i koncepty koktajlowe Pijana Wiśnia i R&D Tea. Z kolei strefa Qulinarium wzbogaciła się o lokal Klooski, a w zabytkowym budynku dawnej Elektrowni inspirowany kulturą Ameryki Łacińskiej lokal Manuarte - 1600 mkw. przestrzeni z cocktailbarem, kubańską restauracją i galerią sztuki. W 2022 roku w tym segmencie podpisaliśmy łącznie 26 nowych umów najmu - podsumowuje Marek Błędowski, szef działu najmu Apsys Polska.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz