Partnerzy portalu
Azjaci witają Nowy Rok dwa razy. Na talerzach Wietnamczyków pojawia się Bánh chưng Załoga restauracji Wi-Taj będzie obchodzić Nowy Rok dwukrotnie. Fot Materiały prasowe

Azjaci witają Nowy Rok dwa razy. Na talerzach Wietnamczyków pojawia się Bánh chưng

Autor: Oprac. KG Data: 29 grudnia 2021 14:55

31 grudnia w Azji był jeszcze do niedawna spędzany tak, jak każdy inny dzień. Zwyczaj świętowania sylwestra do azjatyckich społeczności wprowadziły dopiero młodsze pokolenia. Wietnamczycy, Tajowie i Chińczycy dużo większą wagę przywiązują do daty Nowego Roku wyznaczonego przez kalendarz księżycowy, zwanym też chińskim.

 W Wietnamie wraz z Nowym Rokiem według kalendarza chińskiego zaczyna się Święto Tết, które w tym roku przypada na 1 lutego. Celebrowanie tego święta rozpoczyna się w ostatnim dniu starego roku i trwa przez trzy kolejne dni (a czasem nawet dłużej).

Święto w kolorze czerwonym 

 W Wietnamie, w przeddzień Święta Tet, odbywają się uroczyste tańce smoka, który jest jednym z symboli tego święta. Charakter tych imprez stanowczo odbiega od obchodów Nowego Roku, jakie znamy z naszego kręgu kulturowego i wynikających z niego zwyczajów.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

 - Świętowanie rozpoczyna się jeszcze przed północą, gdy wszyscy domownicy spotykają się przed ołtarzem w swoich domostwach, składając ofiary i zapalając kadzidła. Równo o północy zaczynają bić dzwony w świątyniach. Na ulicach dominuje kolor czerwony, a mieszkania i domy przystrajane są lampionami. W ogniskach rozpalanych przed domami rodziny rytualnie spalają dary dla duchów, które mają zapewnić łaskę bogów - mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj w Warszawie. 

I dodaje: - Ważną tradycją jest także uroczyste składanie życzeń - dorośli życzą pomyślności swoim dzieciom, wręczając im na szczęście pieniądze zapakowane w charakterystyczne czerwone koperty.

Po nocy świętowania - podobnie jak na Zachodzie - przychodzi czas na spokojniejszą formę celebracji. Kolejny dzień spędzany jest bowiem z rodziną na wypoczynku i ucztowaniu. W kolejnych dniach Wietnamczycy składają wizyty u znajomych i przyjaciół, a także odwiedzają świątynie, które przeżywają w tym okresie duże oblężenie. Wierni składają wówczas ofiary z jedzenia przed ołtarzykami.

Co w sylwestra jedzą Azjaci?

W Polsce na sylwestrowych stołach pojawiają się szybkie przekąski: koreczki, pizza, sałatki, sushi czy owoce morza. Jeśli w pierwszy dzień Nowego Roku odbywają się uroczyste rodzinne obiady to zwyczaj nie wiążą się z nimi żadne tradycyjne potrawy.

W Azji jest zupełnie inaczej. Na wietnamskich talerzach pojawia się wtedy m.in. Bánh chưng, rodzaj ciasta z ryżu kleistego, wieprzowiny i fasoli złocistej (mung), gotowanego w tzw. ''opakowaniu'' z liści bananowych.

- Ostatniego dnia Nowego Roku liczonego według kalendarza księżycowego przygotowywane są tradycyjne dania. Noworoczna kolacja dla Wietnamczyków jest tak ważna, jak dla Polaków kolacja wigilijna. Powinna być bogata i wierna zwyczajom - uważa Linh Ziółkowska.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz