Babka wielkanocna króluje na stole w czasie Wielkanocy, a w rankingach ulubionych świątecznych ciast zajmuje, obok mazurków, serników i makowców, czołowe pozycje. Ewa Wachowicz, popularna restauratorka, producentka i dziennikarka telewizyjna, proponuje na Wielkanoc babkę z majonezem. Jak ją zrobić?
Babka wielkanocna niejedno ma imię. Można zrobić babkę podstawową, piaskową, a popularne są też cytrynowe i marmurkowe wersje babek. To typowe wielkanocne danie, do którego zwykle dodaje się sporo żółtek, co wpływa na to, że jest tak popularna w okresie świątecznym.
Wielkanocna babka według przepisu Ewy Wachowicz składa się jedynie z pięciu składników, w tym jednego, który dla niektórych może wydawać się kontrowersyjny. Oprócz jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia, w przepisie pojawia się bowiem... majonez. Nie wpływa szczególnie na smak ciasta, a ma za zadanie poprawić głównie jego konsystencję.
Krok 1. Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dokładając najpierw do nich cukier, a następnie żółtka.
Krok 2. Nadal ubijając dodajemy majonez, a w tym czasie mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy.
Krok 3. Przekładamy masę do formy i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra/dół).
Babkę dobrze jest włożyć do nagrzanego już piekarnika i najlepiej ustawić wyższą temperaturę nagrzewając go (o ok. 20 stopni). Otwarcie drzwiczek gwałtownie obniża temperaturę, dlatego dopiero po ich zamknięciu warto powrócić do regularnych ustawień.
Babkę w piekarniku można piec także z termoobiegiem, jednak w takim wypadku temperatura powinna być obniżona względem przepisu o ok. 20 stopni Celsjusza.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.