×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Babka wielkanocna Ewy Wachowicz. 5 składników, jednego się nie spodziewasz
Przepis na babkę wielkanocną Ewy Wachowicz jest prosty i składa się jedynie z 5 składników. | fot. mat. pras.

Babka wielkanocna Ewy Wachowicz. 5 składników, jednego się nie spodziewasz

Autor: Witold Stech Data: 22 marca 2023 13:18

Babka wielkanocna króluje na stole w czasie Wielkanocy, a w rankingach ulubionych świątecznych ciast zajmuje, obok mazurków, serników i makowców, czołowe pozycje. Ewa Wachowicz, popularna restauratorka, producentka i dziennikarka telewizyjna, proponuje na Wielkanoc babkę z majonezem. Jak ją zrobić?

Babka wielkanocna niejedno ma imię. Można zrobić babkę podstawową, piaskową, a popularne są też cytrynowe i marmurkowe wersje babek. To typowe wielkanocne danie, do którego zwykle dodaje się sporo żółtek, co wpływa na to, że jest tak popularna w okresie świątecznym.

Wielkanocna babka według przepisu Ewy Wachowicz składa się jedynie z pięciu składników, w tym jednego, który dla niektórych może wydawać się kontrowersyjny. Oprócz jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia, w przepisie pojawia się bowiem... majonez. Nie wpływa szczególnie na smak ciasta, a ma za zadanie poprawić głównie jego konsystencję.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wielkanoc to święto wypieków, w tym babek. | zdj. ilustracyjne/pixabay.com

Babka majonezowa Ewy Wachowicz - składniki

  • 4 jaja
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu

Jak zrobić wielkanocną babkę majonezową? Przepis krok po kroku

Krok 1. Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dokładając najpierw do nich cukier, a następnie żółtka.

Krok 2. Nadal ubijając dodajemy majonez, a w tym czasie mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy.

Krok 3. Przekładamy masę do formy i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra/dół).

Wielkanocna babka majonezowa - przydatne porady

Babkę dobrze jest włożyć do nagrzanego już piekarnika i najlepiej ustawić wyższą temperaturę nagrzewając go (o ok. 20 stopni). Otwarcie drzwiczek gwałtownie obniża temperaturę, dlatego dopiero po ich zamknięciu warto powrócić do regularnych ustawień.

Babkę w piekarniku można piec także z termoobiegiem, jednak w takim wypadku temperatura powinna być obniżona względem przepisu o ok. 20 stopni Celsjusza.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz