×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Smak podkreślają trzy aromatyczne składniki
Jak Magda Gessler robi babkę wielkanocną? |Fot. Kuchenne Rewolucje/Facebook

Babka wielkanocna Magdy Gessler. Smak podkreślają trzy aromatyczne składniki

Autor: Witold Stech Data: 20 marca 2023 13:57

Babka wielkanocna niejedno ma imię. Można zrobić babkę drożdżową, piaskową, a popularne są też cytrynowe i marmurkowe wersje babek. Swoim przepisem na wielkanocną babkę podzieliła się także Magda Gessler. Restauratorka dodaje do przepisu aromatyczny alkohol, smakiem wyróżnia się także lukier.

Babka wielkanocna króluje na stole w czasie Wielkanocy, a w rankingach ulubionych świątecznych ciast zajmuje, obok mazurków, serników i makowców, czołowe pozycje. Najpopularniejsze rodzaje to babka m.in. babka drożdżowa, piaskowa, marmurkowa, cytrynowa. Babki dekoruje się najczęściej cukrem pudrem, polewą lub lukrem. A jak robi ją Magda Gessler?

Jak Magda Gessler robi babkę wielkanocną?

Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler ma trzy wyróżniające się składniki. Pierwszy to rum, tutaj dodawany do ciasta, drugi i trzeci służą do dekoracji. To syrop malinowy, który staje się składnikiem lukru oraz smażona skórka pomarańczowa do przybrania.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przepis na babkę wielkanocną Magdy Gessler

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 białko
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sól

Babka to jedno z najpopularniejszych wielkanocnych ciast w Polsce. | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock

Przygotowanie babki wielkanocnej krok po kroku:

Krok 1. Rumem należy zalać rodzynki, po czym odstawić je na pewien czas. W tym czasie należy przesiać mąkę i zalać ją wrzącym mlekiem, po czym wyrobić i wymieszać z drożdżami, znów wyrabiając (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę - powinny potroić swą objętość. Dodać je do ciasta.

Krok 2. Rozpuszczone na patelni masło dodajemy do ciasta po ostygnięciu, następnie dodajemy zalane rumem rodzynki i doprawiamy całość solą. Ponownie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 3. Smarujemy masłem formę do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, pozostawiając do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Krok 5. Lukier tworzymy mieszając z cukrem pudrem białko jaja, po czym dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Dekorujemy ciasto dopiero po ostygnięciu, a po nałożeniu lukru, przystrajamy babkę pomarańczową smażoną skórką.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Nie sądzę że jest to przepis pani Magdy ona nie zapomniałaby o żółtkach do baby