Babka wielkanocna niejedno ma imię. Można zrobić babkę drożdżową, piaskową, a popularne są też cytrynowe i marmurkowe wersje babek. Swoim przepisem na wielkanocną babkę podzieliła się także Magda Gessler. Restauratorka dodaje do przepisu aromatyczny alkohol, smakiem wyróżnia się także lukier.
Babka wielkanocna króluje na stole w czasie Wielkanocy, a w rankingach ulubionych świątecznych ciast zajmuje, obok mazurków, serników i makowców, czołowe pozycje. Najpopularniejsze rodzaje to babka m.in. babka drożdżowa, piaskowa, marmurkowa, cytrynowa. Babki dekoruje się najczęściej cukrem pudrem, polewą lub lukrem. A jak robi ją Magda Gessler?
Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler ma trzy wyróżniające się składniki. Pierwszy to rum, tutaj dodawany do ciasta, drugi i trzeci służą do dekoracji. To syrop malinowy, który staje się składnikiem lukru oraz smażona skórka pomarańczowa do przybrania.
Składniki:
Babka to jedno z najpopularniejszych wielkanocnych ciast w Polsce. | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock
Przygotowanie babki wielkanocnej krok po kroku:
Krok 1. Rumem należy zalać rodzynki, po czym odstawić je na pewien czas. W tym czasie należy przesiać mąkę i zalać ją wrzącym mlekiem, po czym wyrobić i wymieszać z drożdżami, znów wyrabiając (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę - powinny potroić swą objętość. Dodać je do ciasta.
Krok 2. Rozpuszczone na patelni masło dodajemy do ciasta po ostygnięciu, następnie dodajemy zalane rumem rodzynki i doprawiamy całość solą. Ponownie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 3. Smarujemy masłem formę do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, pozostawiając do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Krok 5. Lukier tworzymy mieszając z cukrem pudrem białko jaja, po czym dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Dekorujemy ciasto dopiero po ostygnięciu, a po nałożeniu lukru, przystrajamy babkę pomarańczową smażoną skórką.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.