Partnerzy portalu
Blue Cactus w Fabryce Norblina Blue Cactus w Fabryce Norblina

Blue Cactus w Fabryce Norblina

Autor: horecatrends.pl Data: 16 czerwca 2021 14:34

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych warszawskich restauracji, kultowy Blue Cactus – już wkrótce powróci na stołeczną mapę gastronomiczną. Nowy lokal liczyć będzie niemal 450 mkw.

Blue Cactus rozpoczął swoją działalność w 1996 r. jako jedna z największych restauracji w stylu tex-mex, oferując menu tradycyjnej kuchni amerykańskiej, takie jak steki, burgery czy żeberka oraz meksykańskie burritos, fajitas czy nachos. Dzięki temu miejsce to szybko zdobyło wielu miłośników, których przyciągała przede wszystkim perspektywa wspólnych spotkań z przyjaciółmi i rodziną przy oryginalnym, autorskim menu i drinkach. Przez ponad 22 lata funkcjonowania lokalu pojawiło się w nim aż 1,5 mln gości. Właściciele restauracji bardzo długo poszukiwali miejsca do ponownego jej uruchomienia. Nowa odsłona Blue Cactus będzie działać w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19, w którym kiedyś mieściła się fabryczna sztancownia, powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera. Dzięki precyzyjnym staraniom inwestora o zachowanie walorów zabudowań fabrycznych, we wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. To właśnie na nim znajdzie się strefa barowa, serwująca margarity, z których słynie restauracja. Jej sercem stanie się jednak otwarta kuchnia, wokół której ustawione zostaną stoły, a goście oczekujący na posiłek będą mogli obserwować pracę kucharzy przygotowujących dla nich dania. Nie zabraknie też miejsca na przytulną strefę chillout, idealną na prywatne spotkania z przyjaciółmi czy relaks przy drinkach. Aranżacją wnętrz zajmie się pracownia IMR Architekci, odpowiedzialna również za wystrój poprzedniej lokalizacji Blue Cactus. Dzięki kontynuacji tej współpracy i wykorzystaniu koncepcji re- i up-cyklingu, w nowym lokalu w Fabryce Norblina znajdą się elementy wystroju znane doskonale gościom z poprzedniego lokalu (zlokalizowanego przy ul. Zajączkowskiej na warszawskim Mokotowie), takie jak ręcznie wykonywane meble, obrazy oraz inne kultowe akcesoria i ozdoby.

– Jesteśmy bardzo podekscytowani ponownym uruchomieniem Blue Cactus w Fabryce Norblina! Projekt znajduje się w nowym centrum Warszawy - okolicy z najwyższej klasy obiektami biurowymi, handlowymi i mieszkaniowymi zlokalizowanymi zarówno w nowoczesnych, jaki zabytkowych budynkach – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus Restaurant & Bar. – Nasi przyszli goście mieszkają, pracują i chętnie spędzają swój wolny czas na Woli, która już od jakiegoś czasu prezentuje swoje odmienione oblicze. Bardzo doceniamy starania Grupy Capital Park, włożone w zachowanie historycznych elementów Fabryki Norblina. Wpasowując się w tę strategię, podobnie zamierzamy zachować i poddać recyklingowi unikatowe elementy wystroju znane gościom Blue Cactus od lat. Mamy jedną z najlepszych lokalizacji w ramach całego projektu – historyczna, fabryczna sztancownia to niesamowity zabytkowy budynek z cegły, który inspiruje nas do odtworzenia barwnego wnętrza restauracji, dzięki czemu zaoferujemy naszym gościom wspaniałe doznania, nie tylko kulinarne, ale i estetyczne. Z niecierpliwością wyczekujemy otwarcia – współtworzenie oryginalnej oferty gastronomicznej Fabryki Norblina jest dla nas dużym i ekscytującym wyzwaniem – dodaje.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Właściciele podkreślają, że choć Blue Cactus w Fabryce Norblina będzie wyraźnie nawiązywać do poprzedniej lokalizacji, w jego ofercie nie zabraknie nowości, które spełnią oczekiwania dynamicznie zmieniających się gustów gości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz