Partnerzy portalu
Brakuje chętnych, aby wykonywać zawód kelnera i barmana fot. unsplash.com

Brakuje chętnych, aby wykonywać zawód kelnera i barmana

Zbliżający się okres wakacyjny to czas żniw dla firm gastronomicznych. Jakie wyzwania stoją przed zatrudniającymi kucharzy, pomoce kuchenne, kelnerów? Na jakie warunki pracy mogą liczyć zainteresowani pracą w gastronomii? Na te pytania odpowiada redakcja PulsHR.pl.

Autor: pulsHR.pl Data: 03 kwietnia 2019 14:03

Według prognoz Barometru Zawodów na 2019 pracodawcy poszukujący pracowników do restauracji, kawiarni czy cateringu, niemalże w całym kraju, muszą radzić sobie z niedoborem rąk do pracy. W ośmiu województwach zachodniej i południowej Polski panuje deficyt chętnych, aby wykonywać zawód kelnera i barmana.

Pozytywnym aspektem rosnącego zapotrzebowania na kucharzy, kelnerki czy barmanów, jest wzrost średnich stawek godzinowych oferowanych na tych stanowiskach. W ofertach zamieszczanych w branży gastronomicznej, w aplikacji Kiwi Jobs, pod koniec 2017 roku średnia stawka za godzinę pracy wynosiła mniej niż 15 zł netto, podczas gdy w marcu 2018 wzrosła do 16,7 zł netto. Tu również warto zwrócić uwagę na fakt, że najwyższe średnie stawki były oferowane w czerwcu ubiegłego roku, kiedy pracownik aplikujący na stanowisko w gastronomii mógł liczyć przeciętnie na 17 zł netto za godzinę.

Okazuje się jednak, że mimo ogromnego zapotrzebowania na pracowników, na tle innych branż z tzw. sektora niebieskich kołnierzyków (blue collars), czyli logistyki, hotelarstwa, retailu i usług, średnie stawki oferowane w gastronomii wypadają słabo, są bowiem niższe o około 1-1,50 zł netto.

Tymczasem przed lokalami gastronomicznymi, gorący okres, kiedy każde ręce do pracy będą się liczyć. Kierując swoją uwagę w stronę młodych osób, pracodawcy muszą mieć jednak świadomość, że to właśnie wśród osób między 18 a 29 rokiem życia panuje największa rotacja na rynku pracy.

Aby utrzymać pracownika tylko przez trwający około 3 miesięcy sezon, muszą zapewnić im nie tylko satysfakcjonujące wynagrodzenie, ale postarać się również chociażby o tak bardzo cenioną przez młodych atmosferę w pracy czy możliwości rozwoju.

Więcej na www.pulsHR.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.