Cacek: W obecnym lockdownie Sfinks zamknął trzy lokale



Dziennik Gazeta Prawna - 24 marca 2021 09:19


Po pierwszym lockdownie sieć uszczupliła się o kilka lokali, w obecnym o trzy - mówi w wywiadzie dla Dziennika Gazety Prawnej Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

- Sieciówki mają większe szanse niż lokalne restauracje. Łatwiej im walczyć o niższe czynsze, a to teraz jest bardzo ważne - mówi w rozmowie z DGP Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

Ile restauracji waszej sieci trzeba było zamknąć w wyniku pandemii? - pyta gazeta.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Dobrze nie jest, ale tragedii też nie ma - odpowiada szef Sfinksa. - Po pierwszym lockdownie sieć uszczupliła się o kilka lokali, w obecnym zamknęliśmy trzy. Opieramy się na franczyzie i nasi restauratorzy korzystali ze wszystkich możliwych form pomocy państwa. Tylko kilku jej nie dostało, to ci, którzy rozpoczęli działalność w ubiegłym roku i mają za krótką historię, by ubiegać się o wsparcie.