Ruszyła codzienna inicjatywa RestaurantClub – Chef’s Menu. Organizatorzy festiwali kulinarnych w Polsce proponują nowy sposób odkrywania restauracji.
Chef’s Menu to odkrywanie słynnych i nowych restauracji. Bohaterami wydarzenia są chefowie oraz ich unikalne menu. W inicjatywie RestaurantClub bierze udział kilkadziesiąt słynnych restauracji z całej Polski, w których chefowie przygotowują swoje popisowe dania. Wśród nich znajdziemy m.in. stołeczną Nutę, Wolną Europę, Słodki Słony Familia, Arubę Sophisticated Ribs Bar, InAzia czy wielkopolski Rynek.
W nowej restauracji Nuta specjalnie dla gości RestaurantClub, Chef Andrea Camastra przygotował pięć, nowatorskich propozycji, z których goście będą mogli na miejscu skomponować własne, trzydaniowe menu.
Z kolei w Ceviche Bar na gości czekają cztery rodzaje ceviche: robalo (okoń morski, czerwona cebula, chilli, kolendra, pomidory, sezam); langostinos (krewetki, leche de tigre, mleko kokosowe, pomidory); mixto (krewetki, okoń morski, ośmiornica, leche de tigre); atun (tuńczyk, tajska bazylia, orzechy ziemne, puree z batata). A to wszystko w interpretacji Chefa Martina Gimeneza Castro. Posiłek zakończą dwa kieliszki szampana Frerejean Freres Brut.
Mieszcząca się w pięknie odrestaurowanym pałacyku Szucha Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich, a ich znakiem rozpoznawczym jest kuchnia lwowsko-warszawska z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia czerpiąca inspirację ze współczesności. Tak powstał zestaw 3 tatarów: z tuńczyka, troci i krewetek uzupełniony domowymi piklami (zestaw dla dwojga), którego goście będą mogli spróbować podczas Chef’s Menu. Ponadto dla każdego gościa przewidziana jest degustacja 3 kieliszków wina, odpowiednio dobranych do dań.
Pełna lista restauracji biorących udział w Chef’s Menu znajduje się na stronie restaurantclub.pl/chefsmenu. Akcja ma formułę otwartą, co oznacza, że restauracje w dowolnym momencie mogą zgłosić chęć uczestnictwa. Co ważne - inicjatywie przyświeca idea #SzanujJedzenie. Dzięki systemowi wcześniejszego wyboru menu, restauracje zamawiają dokładnie tyle składników, ile potrzeba do skomponowania wybranego menu. W ten sposób ograniczane jest marnowanie jedzenia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.