Partnerzy portalu
Chef’s Menu – nowa inicjatywa RestaurantClub Ruszyła codzienna inicjatywa RestaurantClub Chef’s Menu. / fot. materiały prasowe

Chef’s Menu – nowa inicjatywa RestaurantClub

Autor: oprac. Jakub Szymanek Data: 22 stycznia 2022 08:10

Ruszyła codzienna inicjatywa RestaurantClub – Chef’s Menu.  Organizatorzy festiwali kulinarnych w Polsce proponują nowy sposób odkrywania restauracji.

Chef’s Menu  to odkrywanie słynnych i nowych restauracji. Bohaterami wydarzenia są chefowie oraz ich unikalne menu. W inicjatywie RestaurantClub bierze udział kilkadziesiąt słynnych restauracji z całej Polski, w których chefowie przygotowują swoje popisowe dania. Wśród nich znajdziemy m.in. stołeczną Nutę, Wolną Europę, Słodki Słony Familia, Arubę Sophisticated Ribs Bar, InAzia czy wielkopolski Rynek.

Nuta, Ceviche Bar, Rest.Baczewskich ze spacjalnymi ofertami na Chef’s Menu

W nowej restauracji Nuta specjalnie dla gości RestaurantClub, Chef Andrea Camastra przygotował pięć, nowatorskich propozycji, z których goście będą mogli na miejscu skomponować własne, trzydaniowe menu.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Z kolei w Ceviche Bar na  gości czekają cztery rodzaje ceviche: robalo (okoń morski, czerwona cebula, chilli, kolendra, pomidory, sezam); langostinos (krewetki, leche de tigre, mleko kokosowe, pomidory); mixto (krewetki, okoń morski, ośmiornica, leche de tigre); atun (tuńczyk, tajska bazylia, orzechy ziemne, puree z batata). A to wszystko w interpretacji Chefa Martina Gimeneza Castro. Posiłek zakończą dwa kieliszki szampana Frerejean Freres Brut.

Mieszcząca się w pięknie odrestaurowanym pałacyku Szucha Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich, a ich znakiem rozpoznawczym jest kuchnia lwowsko-warszawska z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia czerpiąca inspirację ze współczesności. Tak powstał zestaw 3 tatarów: z tuńczyka, troci i krewetek uzupełniony domowymi piklami (zestaw dla dwojga), którego goście będą mogli spróbować podczas Chef’s Menu. Ponadto dla każdego gościa przewidziana jest degustacja 3 kieliszków wina, odpowiednio dobranych do dań. 

#SzanujJedzenie

Pełna lista restauracji biorących udział w Chef’s Menu znajduje się na stronie restaurantclub.pl/chefsmenu. Akcja ma formułę otwartą, co oznacza, że restauracje w dowolnym momencie mogą zgłosić chęć uczestnictwa. Co ważne - inicjatywie przyświeca  idea #SzanujJedzenie. Dzięki systemowi wcześniejszego wyboru menu, restauracje zamawiają dokładnie tyle składników, ile potrzeba do skomponowania wybranego menu. W ten sposób ograniczane jest marnowanie jedzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz