Partnerzy portalu
Chłopskie Jadło rusza z cyklem podróży po kuchniach różnych regionów Polski fot. materiały prasowe

Chłopskie Jadło rusza z cyklem podróży po kuchniach różnych regionów Polski

W restauracjach Chłopskie Jadło, sieci należącej do Sfinks Polska, rusza cykl podróży kulinarnych po kuchniach różnych regionów Polski. W pierwszej odsłonie kulinarnych wypraw w Chłopskim Jadle można poznać smaki Podlasia. W menu znalazły się regionalne dania, takie jak chłodnik litewski, knysze z kurkami, kartacze czy zaguby nadbużańskie. Wkładka „Kuchnia Podlaska” jest dostępna we wszystkich restauracjach sieci.

Autor: horecatrends.pl Data: 09 lipca 2019 13:41

–  Tradycyjna kuchnia polska, którą oferujemy w restauracjach Chłopskie Jadło czerpie z kuchni regionalnych, stąd pomysł, by rozpocząć cykl kulinarnych wypraw. Najpierw zabieramy naszych gości w podróż po smakach Podlasia, gdzie na styku odmiennych kultur powstała unikalna kuchnia. Jej podstawą są ziemniaki, których w tym regionie używa się jako głównego składnika wielu potraw. Z ziemniaczanym farszem serwujemy więc zaguby – danie z nadbużańskim rodowodem, jadane w Drohiczynie czy Siemiatyczach. Warto też spróbować babki ziemniaczanej wywodzącej się z kuchni żydowskiej, gdzie nazywa się ją również kuglem, a także bardzo popularnych w całym regionie kartaczy, choć wywodzą się z Litwy – mówi Klaudiusz Wachowiak, Dyrektor Działu Technologii Żywności w Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Chłopskie Jadło.

Pierwszym punktem kulinarnej wyprawy w restauracjach Chłopskie Jadło jest Podlasie. Na początek można spróbować knyszy, czyli pieczonych pierożków nadziewanych kurkami i skwarkami, podawanych z sosem cebulowym. W gorące, letnie dni najlepiej sprawdzi się chłodnik litewski – tradycyjny chłodnik z buraków, z rzodkiewką, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem, serwowany z jajkiem i szyjkami rakowymi. Wśród dań głównych w menu znajdują się dania ziemniaczane okraszone skwarkami z boczku i cebulą – kartacze, czyli kluchy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym oraz zaguby nadbużańskie z farszem ziemniaczanym, podawane z młodą kapustą, boczkiem i sosem grzybowym. Na klientów czeka również peklówka – peklowana wieprzowina z sosem chrzanowym, podawana z babką ziemniaczaną i surówką z ogórka kiszonego, a także kotleciki ze schabu z kurkami w śmietanie w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem oraz surówką z białej kapusty. Aby wypróbować wszystkich podlaskich dań, goście mogą zamówić nieckę podlaską, czyli zestaw degustacyjny dla dwóch osób. Na ochłodę przygotowano zaś orzeźwiającą lemoniadę gruszkową podawaną z cytryną i aromatyczną miętą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.