×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Co to jest pave cake? Tak ten pyszny deser robi Ewa Wachowicz
Pave cake to popularny w Brazylii deser. | fot. Shutterstock

Co to jest pave cake? Tak ten pyszny deser robi Ewa Wachowicz

Autor: Witold Stech Data: 11 maja 2023 16:12

Podobnie jak włoskie tiramisu, niezwykle popularne w Polsce, składa sie kremu i kilku warstw biszkoptu, ale jego ojczyzną nie są Włochy. Ostatnio przepis na pave cake zdradziła także Ewa Wachowicz.

  • Pave cake to brazylijski deser podobny do tiramisu.
  • Można go zrobić bez pieczenia, wystarczy rondelek do podgrzania kilku składników.
  • Istnieje wiele kombinacji smakowych, ale podstawą są biszkopty, mleko, żółtka i mąka ryżowa.

 Pave cake (pavê) to brazylijski deser składający się z naprzemiennych warstw biszkoptów i kremu z mleka. Jest podobny w strukturze do tiramisu. Sama nazwa może wywodzić się od francuskiego słowa pavé, oznaczającego brukowaną nawierzchnię. Układ każdej z warstw deseru mocno ją bowiem przypomina.

Skąd pochodzi pave cake?

Co ciekawe, deser z Brazylii powstał przed tiramisu, ponieważ to ostatnie zostało stworzone pod koniec lat 60. XX wieku, a najstarsze zapisane przepisy na pavê pochodzą z końca lat 30. Brazylijskie przepisy na schłodzone desery mleczne składające się z naprzemiennych warstwy namoczonych biszkoptów i kremowych mieszanek można znaleźć już w 1917 r., chociaż wtedy nie nazywano ich jeszcze „pavê”, a "budyń" lub "śmietanka".

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak się robi pave cake?

Przepisy na pave cake zakładają podgrzewanie skondensowanego mleka i mleka z żółtkami i mąką ryżową oraz mieszanie, aż całość zgęstnieje. Następnie warstwy namoczonych w mleku herbatników umieszcza się w pojemniku na przemian z warstwami kremowej mieszanki. Dodatkowo pavês mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak czekolada, orzeszki lub owoce.

W ostatnim programie "Ewa gotuje" swoim przepisem na pave cake podzieliła się restauratorka Ewa Wachowicz. W jej wydaniu deseru udekorowano wiórkami czekolady i włoskimi orzechami.

Warstwy biszkoptów i mlecznego kremu to podstawa deseru pave cake. | fot. Shutterstock

Pave cake według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ½ l słodkiej śmietanki 36%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • podłużne biszkopty
  • mleko do namoczenia

Do dekoracji:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów włoskich

Jak zrobić pave cake? Przepis krok po kroku

Krok 1. Śmietankę i mleko skondensowane wlać do garnka, wymieszać oraz podgrzać. W misce umieszczamy zimne mleko, dodając żółtka, cukier waniliowy i mąkę, mieszając całość i przelewając do gotującego się garnka, nadal mieszając.

Krok 2. W mleku moczymy biszkopty i układamy na dnie naczynia, zalewając je połową masy, następnie powtarzamy tą czynność. Całość na wierzchu wyrównujemy i zostawiamy do wystudzenia, po czym umieszczamy w lodówce.

Krok 3. Pave cake dekorujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady i połówkami włoskich orzechów.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz