Podobnie jak włoskie tiramisu, niezwykle popularne w Polsce, składa sie kremu i kilku warstw biszkoptu, ale jego ojczyzną nie są Włochy. Ostatnio przepis na pave cake zdradziła także Ewa Wachowicz.
Pave cake (pavê) to brazylijski deser składający się z naprzemiennych warstw biszkoptów i kremu z mleka. Jest podobny w strukturze do tiramisu. Sama nazwa może wywodzić się od francuskiego słowa pavé, oznaczającego brukowaną nawierzchnię. Układ każdej z warstw deseru mocno ją bowiem przypomina.
Co ciekawe, deser z Brazylii powstał przed tiramisu, ponieważ to ostatnie zostało stworzone pod koniec lat 60. XX wieku, a najstarsze zapisane przepisy na pavê pochodzą z końca lat 30. Brazylijskie przepisy na schłodzone desery mleczne składające się z naprzemiennych warstwy namoczonych biszkoptów i kremowych mieszanek można znaleźć już w 1917 r., chociaż wtedy nie nazywano ich jeszcze „pavê”, a "budyń" lub "śmietanka".
Przepisy na pave cake zakładają podgrzewanie skondensowanego mleka i mleka z żółtkami i mąką ryżową oraz mieszanie, aż całość zgęstnieje. Następnie warstwy namoczonych w mleku herbatników umieszcza się w pojemniku na przemian z warstwami kremowej mieszanki. Dodatkowo pavês mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak czekolada, orzeszki lub owoce.
W ostatnim programie "Ewa gotuje" swoim przepisem na pave cake podzieliła się restauratorka Ewa Wachowicz. W jej wydaniu deseru udekorowano wiórkami czekolady i włoskimi orzechami.
Składniki:
Do dekoracji:
Krok 1. Śmietankę i mleko skondensowane wlać do garnka, wymieszać oraz podgrzać. W misce umieszczamy zimne mleko, dodając żółtka, cukier waniliowy i mąkę, mieszając całość i przelewając do gotującego się garnka, nadal mieszając.
Krok 2. W mleku moczymy biszkopty i układamy na dnie naczynia, zalewając je połową masy, następnie powtarzamy tą czynność. Całość na wierzchu wyrównujemy i zostawiamy do wystudzenia, po czym umieszczamy w lodówce.
Krok 3. Pave cake dekorujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady i połówkami włoskich orzechów.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.