Partnerzy portalu
Coraz częściej poszukujemy dań bez alergenów na przyjęcia Coraz częściej poszukujemy dań bez alergenów na przyjęcia; fot. shutterstock

Coraz częściej poszukujemy dań bez alergenów na przyjęcia

Przyjęcia komunijne i weselne, uroczystości rodzinne, urodziny i jubileusze – wszystkie te wydarzenia w tym roku będą inne niż wcześniej. Tym ważniejszym jest zadbanie o gości i odpowiedzenie na ich potrzeby – a jedną z nich jest smaczne jedzenie dla każdego z uczestników przyjęcia. Jak komponować menu dla tych wymagających?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 27 kwietnia 2021 11:43

Osoby z alergiami oraz ich bliscy, zamawiający catering na przyjęcia oczekują, że ich posiłki będą równie pyszne, ciekawe i różnorodne, co dania dla pozostałych członków grupy. Jak bez trudności zmodyfikować nasze menu, by odpowiadało na potrzeby alergików unikających glutenu i laktozy?

Dania na przyjęcia bez glutenu

Przygotowanie dań bez glutenu zwykle wymaga nie tyle finezji, co użycia bezglutenowych zamienników tradycyjnych produktów oraz zapewnienie takich warunków w kuchni i takiego sposobu podania, które zabezpieczą dania bez glutenu przed zanieczyszczeniem tym niepożądanym składnikiem.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

U dystrybutorów znajdziemy bezglutenowe pieczywo, tortille, makarony, panierki, mieszanki mąk do różnych wypieków oraz proszek do pieczenia. Należy sprawdzić każdy produkt, którego będziemy używać do dań bezglutenowych, aby upewnić się, czy na pewno nie zawiera tego składnika – mowa tu np. o wędlinach, mieszankach przypraw czy lodach.

Jeśli nie chcemy korzystać z gotowych produktów bezglutenowych, możemy sami przygotować dania, które tradycyjnie go nie zawierają.

1.      Przystawki: klasyczny tatar, jajka faszerowane, roladki z grillowanego bakłażana nadziane pastą z orzechów

2.      Zupy: zupy warzywne niezagęszczone mąką, jak pomidorowa, czysty barszcz, krem ze szparagów czy dyni

3.      Dania główne: zrazy duszone we własnym sosie z purée ziemniaczanym, gołąbki z ryżem i soczewicą, kukurydziane tacos ze smażoną fasolą, papryką, guacamole i kolendrą

4.      Desery: sernik na zimno w słoiczku (bez spodu), owoce zapiekane pod koglem moglem, mus czekoladowy na ubitej roślinnej alternatywie śmietanki Florze Plant 31%

Dania na przyjęcia bez laktozy

Przygotowanie potraw bez laktozy nie jest trudne – w większości dań wystarczy zamienić tradycyjny produkt na pozbawiony laktozy, a najlepiej roślinny, dzięki czemu potrawę będą mogli spróbować również ci, którzy nie piją mleka z innych powodów.

Jakie alternatywy nabiału wybrać?

·        Mleko – napoje roślinne, np. sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe

·        Kwaśna śmietana – namoczone, zmiksowane orzechy nerkowca z wodą i sokiem cytryny

·        Śmietanka do gotowaniaroślinna alternatywa śmietanki Flora Plant 15%

·        Śmietanka do ubijaniaroślinna alternatywa śmietanki Flora Plant 31%

·        Ser żółty – różne alternatywy sera, w tym Violife Blok o smaku klasycznym, Violife Blok o smaku mozzarelliViolife Blok o smaku cheddar oraz Violife Plastry o smaku cheddar

·        Ser typu greckiego – roślinna alternatywa Violife Grecki Blok biały

·        Kremowy serek – roślinna alternatywa serka Violife Kremowy o smaku naturalnym

·        Parmezan – roślinna alternatywa twardego sera Violife Tarty Prosociano

·        Masło klarowane do smażenia – Rama Culinesse Profi o maślanym smaku i wysokiej temperaturze dymienia

·        Masło do pieczeniaRama Profi uniwersalny tłuszcz 72%

·        Masło do smarowaniajednoporcjowy tłuszcz do smarowania Rama

Dzięki tym prostym zamiennikom z łatwością przygotujesz wszystkie tradycyjne potrawy w wersji bez laktozy.

Inne alergeny w kuchni

Alergie na gluten i laktozę to te najczęstsze, ale nie jedyne. Do popularnych należy także alergia na jaja, seler, gorczycę, łubin, ryby, skorupiaki czy orzechy. Jak poradzić sobie z tym w kuchni? – Jako osoby pracujące w kuchni, musimy z dużą otwartością podchodzić do oczekiwań gości – mówi Robert Kopacz, Szef Kuchni Upfield Professional. – Warto poprosić alergików zamawiających catering na przyjęcia o wskazanie, na jakie potrawy mają ochotę. To pomoże nam stworzyć dobre menu i odpowiedzieć bezpośrednio na ich potrzeby – dodaje Robert Kopacz.

Warto także w codziennym gotowaniu wybierać produkty, które nie zawierają najczęstszych alergenów, jak nagrodzone w plebiscycie RoślinnieJemy alternatywy śmietanki Flora Plant 15% i Flora Plant 31%. Można ich używać tak jak tradycyjne śmietanki, aby zapewnić swoim daniom głębię i idealną kremowość. Dzięki takim wyborom będziesz miał pewność, że Twoje dania nie tylko nie zaszkodzą żadnemu z gości, ale będą także wyśmienicie smakowały.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.