Partnerzy portalu
Coraz więcej osób z HoReCa szuka pracy w innych sektorach Coraz więcej osób z HoReCa szuka pracy w innych sektorach / fot. unsplash

Coraz więcej osób z HoReCa szuka pracy w innych sektorach

Część pracowników z poszkodowanych branż przechodzi do tych, które z pandemią poradziły sobie lepiej, nie jest to jednak masowa skala - mówią PAP eksperci. Przed koniecznością przebranżowienia stają też pracownicy, którzy po wielu latach w jednym miejscu tracą pracę, bo pracodawcy tną etaty.

Autor: PAP Data: 23 marca 2021 09:16

Przez ostatni rok znacznie przybyło kandydatów do pracy zainteresowanych przebranżowieniem się - powiedziała PAP menadżer ds. rekrutacji Magdalena Kamińska z firmy rekrutacyjnej People. Są to zarówno osoby, które straciły pracę lub w obecnej branży nie widzą perspektyw ze względu na pandemiczne obostrzenia, jak i pracownicy z branż niedotkniętych bezpośrednio przez COVID.

Przyznała, że zmiana branży jest pewnego rodzaju procesem, wymaga czasu, zorientowania się, co się teraz dzieje na rynku. "Ciężko jest wyjść poza utarte schematy działania, charakterystyczne dla dotychczasowej branży, jeśli pracuje się w niej przez kilkanaście lat" - dodała.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

"W większych miastach jest zdecydowanie większe pole manewru. Osoby z branży eventów ubiegają się o pracę w marketingu i PR. Z kolei ci, którzy wcześniej pracowali w hotelach i znają języki, mogą odnaleźć się w pracy biurowej czy obsłudze klienta. Natomiast wiele zależy od doświadczenia i kwalifikacji danej osoby, dlatego młodzi pracownicy o kierunkowym doświadczeniu, np. wyłącznie w gastronomii, zmuszeni są teraz szukać zatrudnienia jako kurierzy, magazynierzy czy na produkcji. Czasem jest to więc niestety zaczynanie od zera" - stwierdziła ekspertka.

Przed pandemią handel czy turystyka posiłkowały się pracownikami tymczasowymi. Teraz zapotrzebowanie na pracowników tymczasowych zgłaszają głównie produkcja i logistyka. "Na pewno nie możemy mówić o masowym przechodzeniu z pracy tymczasowej w hotelarstwie czy gastronomii do produkcji i logistyki. W restauracjach, pubach i hotelach pracowało dużo studentów, którzy ze względu na zdalny charakter zajęć wrócili do swoich domów rodzinnych. Oni często nie muszą dorabiać. Nie zawsze są też chętni, by podejmować pracę produkcyjną czy logistyczną" - zaznaczył Mateusz Żydek z Randstad.

Jak poinformowała rekruterka People, obecnie największe zapotrzebowanie jest na pracowników branży IT i e-commerce. "Od stycznia widzimy znaczne ożywienie w rekrutacjach na te stanowiska. Firmy już nie tylko zastanawiają się, jak przetrwać, ale myślą, co dalej, gdzie jest szansa dla ich organizacji. Dlatego też próbują rekrutować nowych ludzi, którzy mogą rozwinąć ich firmę w innych obszarach tam, gdzie widzą możliwości rozwoju, np. w e-commerce" - podkreśliła Kamińska.

Z drugiej strony, podczas prowadzonych rekrutacji widać, że wielu kandydatów, którzy mają pracę, ale nie wykluczają jej zmiany, przygląda się sytuacji na rynku. "Analizują, co mogą dostać gdzie indziej, czy firma jest stabilna, jak sobie radziła w kryzysie, ale decyzja o zmianie pracy jest teraz bardzo ostrożna. Nawet jeśli wyślą CV, bo jest otwarta rekrutacja, to droga do podjęcia decyzji o zmianie pracy jest bardzo daleka" - zauważyła ekspertka. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.