W czterech spotkaniach w ramach edukacyjnego cyklu „Ciao Italia”, skierowanego do przedstawicieli branży HoReCa, udział wzięło 300 osób. Warsztaty, które dotyczyły kuchni włoskiej i odbyły się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie.
Warsztaty w ramach cyklu edukacyjnego ''Ciao Italia'' odbyły się w różnych regionach Polski i cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział blisko 300 osób. Spotkania trwały około 4,5 godziny i były okazją do pogłębienia wiedzy na temat kulinariów południowych sąsiadów.
Przez tajemnice kuchni włoskiej uczestników ''Ciao Italia'' uczestników przeprowadzała Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Opowiedziała o kulinarnych tradycjach północy, centrum i południa Włoch. Z kolei Giancarlo Russo - jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - przekazywał merytoryczne wskazówki na temat przyrządzania dań.
Potrawy w ramach 5 przystanków kulinarnych przygotowywali Szefowie Kuchni MAKRO Polska: Cezary Powała, Rafał Zaręba, Dariusz Nikodemski i Michał Węcławek.
Podczas warsztatów uczestnicy mogli spróbować:
Vitello tonnato.
Nie mogło również zabraknąć risotta z salsiccią, z którego słynie północny rejon Włoch. Goście mieli również okazję wziąć udział w pairingu win.
Czytaj też Poradnik restauratora: Wina bezalkoholowe można sprzedać w koktajlach ze sporym zyskiem
Jak podkreślają uczestnicy, były to bardzo ciekawe spotkania utrzymane w luźnej, komfortowej atmosferze. Dodają również, że mogli lepiej poznać ofertę marki własnej MAKRO Polska.
- Cykl warsztatów kulinarnych Ciao Italia był bardzo udany - mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. - Cieszymy się, że w ramach cyklu Ciao Italia wraz z Szefem Giancarlo Russo oraz Szefami Kuchni MAKRO Polska udało nam się przybliżyć istotę prawdziwej kuchni włoskiej, która w dużej mierze bazuje na dzieleniu się emocjami i spędzaniu wspólnie czasu. Przy okazji nasi klienci mogli spróbować produktów marki własnej MAKRO i docenić ich jakość w klasycznych daniach włoskich.
Czytaj też Ciao Italia. Restauratorzy i eksperci o korzyściach, jakie wnosi kuchnia włoska
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.