×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Cykl ''Ciao Italia'' MAKRO Polska: Branża HoReCa spotykała się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie
Na zdjęciu: Michał Węcławek, Cezary Powała i Giancarlo Russo na warsztatach ''Ciao Italia''. Fot. Katarzyna Gubała

Cykl ''Ciao Italia'' MAKRO Polska: Branża HoReCa spotykała się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie

Autor: Katarzyna Gubała Data: 06 marca 2023 08:20

W czterech spotkaniach w ramach edukacyjnego cyklu „Ciao Italia”, skierowanego do przedstawicieli branży HoReCa, udział wzięło 300 osób. Warsztaty, które dotyczyły kuchni włoskiej i odbyły się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie.

Warsztaty w ramach cyklu edukacyjnego ''Ciao Italia'' odbyły się w różnych regionach Polski i cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział blisko 300 osób. Spotkania trwały około 4,5 godziny i były okazją do pogłębienia wiedzy na temat kulinariów południowych sąsiadów.

Przez tajemnice kuchni włoskiej uczestników ''Ciao Italia'' uczestników przeprowadzała Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Opowiedziała o kulinarnych tradycjach północy, centrum i południa Włoch. Z kolei Giancarlo Russo - jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - przekazywał merytoryczne wskazówki na temat przyrządzania dań.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

5 przystanków kulinarnych - włoskie klasyki

Potrawy w ramach 5 przystanków kulinarnych przygotowywali Szefowie Kuchni MAKRO Polska: Cezary Powała, Rafał Zaręba, Dariusz Nikodemski i Michał Węcławek.

Podczas warsztatów uczestnicy mogli spróbować:

  • vitello tonnato - piemonckie danie z cielęciny z sosem z tuńczyka,
  • grillowaną ośmiornicę z marynowanymi warzywami,
  • saltimboccę z truflowymi ziemniakami puree - zwinięte w rulon delikatne eskalopki cielęce owinięte plastrem szynki prosciutto crudo,
  • tortę alla ricottę z musem owocowym - sernik z ricotty czy formagii.

Vitello tonnato.

Nie mogło również zabraknąć risotta z salsiccią, z którego słynie północny rejon Włoch. Goście mieli również okazję wziąć udział w pairingu win.

Czytaj też Poradnik restauratora: Wina bezalkoholowe można sprzedać w koktajlach ze sporym zyskiem

Jak podkreślają uczestnicy, były to bardzo ciekawe spotkania utrzymane w luźnej, komfortowej atmosferze. Dodają również, że mogli lepiej poznać ofertę marki własnej MAKRO Polska.

- Cykl warsztatów kulinarnych Ciao Italia był bardzo udany - mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. - Cieszymy się, że w ramach cyklu Ciao Italia wraz z Szefem Giancarlo Russo oraz Szefami Kuchni MAKRO Polska udało nam się przybliżyć istotę prawdziwej kuchni włoskiej, która w dużej mierze bazuje na dzieleniu się emocjami i spędzaniu wspólnie czasu. Przy okazji nasi klienci mogli spróbować produktów marki własnej MAKRO i docenić ich jakość w klasycznych daniach włoskich.

Czytaj też Ciao Italia. Restauratorzy i eksperci o korzyściach, jakie wnosi kuchnia włoska

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz