Partnerzy portalu
Czego brakuje na rynku gastronomicznym w Polsce? Daniel Pawełek w rozmowie na kanale ''Zaprojektuj Swoje Życie'' opowiadał o swojej karierze w gastronomii oraz o tym, co go motywuje. Fot. Zaprojektuj Swoje Życie/Fb

Czego brakuje na rynku gastronomicznym w Polsce?

Czego brakuje na rynku gastronomicznym w Polsce? - Często dostaję to pytanie. Nie widzę czegoś takiego, czego tutaj aż tak brakuje, że to musi tutaj być. Szczególnie w Warszawie - mówi Daniel Pawełek, restaurator, właściciele Butchery&Wine.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 05 stycznia 2022 08:30

- Jeżeli chcemy zjeść dobre tajskie, chińskie, azjatyckie, gruzińskie jedzenie, to te wszystkie rzeczy tutaj są. Oczywiście możemy mnożyć przykłady z Nowego Jorku, Londynu, Barcelony - z takich kulinarnych hubów, gdzie te rzeczy lepsze, ale mamy podstawy i może jest jakiś powód, dlaczego na przykład tutaj nie mamy hinduskich restauracji z gwiazdką, których mi na przykład brakuje - powiedział Daniel Pawełek. 

Wskazał, że coraz chętniej jemy udon i ramen, ale nie tylko.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Pojawia się kuchnia jerozolimska na dobrym poziomie. Kebaby stają się lepsze, przemyślane, zdrowsze, oparte na lepszych składnikach - wyliczał w wywiadzie na kanale ''Zaprojektuj swoje życie'' na YouTube. 

W rozmowie ''Smak sukcesu - jak dzięki ciężkiej pracy i pasji Daniel Pawełek podbił rynek restauracyjny'' restaurator opowiada o tym, jak trafił do gastronomii, o pracy w londyńskich lokalach, o tym, jak powstawały jego restauracje m.in. Butchery&Wine oraz o tym, co go napędza, motywuje i interesuje. 

Piszmy do restauracji

Zapytany o to, co chciałby, żeby widzowie ''Zaprojektuj...'' zapamiętali z tego półtoragodzinnego wywiadu, Daniel Pawełek odpowiedział:

- Pamiętajcie przede wszystkim, żeby chodzić do restauracji. Żeby wybierać dobre restauracje. Żeby zadawać pytania tym restauracjom, kelnerom, szefom kuchni: co robią, dlaczego to robią, skąd mają produkty. Żeby uczestniczyć w tym procesie stawania się lepszymi restauracjami i lepszymi ludźmi.

I dodał: - Chciałbym, żeby wszyscy tak radośnie chodzili do restauracji. Teraz są ciężkie czasy w gastronomii, mamy mniej pracowników - więc miejmy wyrozumiałość i pogodę ducha. (...) piszmy, jeżeli coś nam nie pasuje. Zawsze wszystkich namawiam, żeby pisali do restauracji. My naprawdę tego też potrzebujemy. Piszcie dobrze, piszcie źle, ale piszcie, bo ja jest dobrze, to dzielę się tym z pracownikami i to sprawia wielką przyjemność, a jak jest źle,  to wykorzystuję do tego, żeby się uczyć i nie powtarzać tych błędów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.