×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Czy to na pewno polska sałatka? Zaskakujący ranking Taste Atlas
Najlepiej ocenianą polską sałatką wg Taste Atlas jest mizeria. |fot. Shutterstock

Czy to na pewno polska sałatka? Zaskakujący ranking Taste Atlas

Autor: Witold Stech Data: 20 kwietnia 2023 09:27

W najnowszym rankingu popularny przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas wziął się za sałatki. W zestawieniu nie zabrakło polskich przysmaków, jeden z nich może zaskakiwać.

  • Mizeria najlepiej ocenianą polską sałatką wg Taste Atlas.
  • Najlepszą sałatką świata według rankingu jest sałatka z Grecji.
  • W TOP 100 znalazło się w sumie miejsce dla 10. polskich sałatek (w TOP 50 - 4).

Witryna Taste Atlas regularnie publikuje rankingi potraw w oparciu o głosy internautów z całego świata. W swej najnowszej odsłonie przyjrzała się sałatkom. W TOP 50 znalazło się miejsce na cztery sałatki z Polski, choć jedna z nich może zaskakiwać.

Grecka sałatka dakos znalazła się w rankingu na pierwszym miejscu. | fot. Shutterstock

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Grecka sałatka dakos najlepszą sałatką świata wg Taste Atlas

Najlepsza sałatka świata to według głosujących dakos. To tradycyjnie danie z Krety nazywane również ntakos i składa się z suchego suchara jęczmiennego zwanego paximadi, posypanego pokruszonym serem myzithra, posiekanymi dojrzałymi pomidorami, całymi oliwkami, kaparami, świeżym oregano i kilkoma obfitymi kroplami wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Na drugim miejscu znalazła się charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej warzywna sałatka szopska, której nazwa łączy się z etniczną grupą Szopów, którzy zamieszkują rejon Sofii i zachodniej Bułgarii. Często jest podawana latem, kiedy można ją znaleźć w większości bułgarskich restauracji i składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli, pieczonej lub surowej papryki i bułgarskiego sera.

Na podium miejsce także dla tunezyjskiej sałatki mechouia. To prosta sałatka z grillowanym warzyw i jedna z najpopularniejszych narodowych przekąsek. Składa się z grillowanej, grubo posiekanej cebuli, papryki, pomidorów i czosnku, jest skropiona oliwą z oliwek i doprawiona kminkiem, solą i czarnym pieprzem. Sałatka jest następnie zwykle przyozdobiona jajkami na twardo, oliwkami lub tuńczykiem.

Polskie sałatki w rankingu Taste Atlas. Najwyżej mizeria

Najlepiej z polskich sałatek poradziła się kultowa mizeria, która uplasowała się w momencie publikacji rankingu na 25. miejscu (obecnie jest już 18., a ranking jest stale aktualizowany). Taste Atlas opisuje ją jako orzeźwiającą i łatwą w przygotowaniu oraz jedną z najsłynniejszych polskich sałatek. Mizeria składa się z cienko pokrojonych ogórków doprawionych solą i pieprzem, a następnie zmieszanych z kremową śmietaną lub jogurtem. Niezbędnym elementem mizerii jest garść świeżo posiekanego koperku, jednego z ulubionych ziół używanych w polskiej kuchni.

Polska sałatka z krewetek w rankingu Taste Atlas

Zaskoczeniem może być druga pozycja wśród polskich sałatek, którą otrzymała sałatka z krewetek (27. miejsce w rankingu, po aktualizacji 29.). W tej wersji sałatka z krewetek jest wg Taste Atlas przygotowywana z grillowanych lub smażonych krewetek, które są łączone z różnymi warzywami, mieszanymi zielonymi sałatami, świeżymi ziołami i innymi dodatkowymi składnikami, które mogą obejmować wszystko, od gotowanego makaronu, sera po egzotyczne owoce.

Sałatka ziemniaczana również znalazła się w rankingu. | fot. Shutterstock

Klasyka gatunku, czyli polska surówka i sałatka ziemniaczana

Na 31. miejscu słynna surówka (obecnie już 32. miejsce), opisywana jako tradycyjna polska sałatka składająca się ze świeżych owoców i warzyw. Często jest doprawiana oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub kremowym dressingiem składającym się ze śmietany, jogurtu i majonezu.

Surówka jest najczęściej przygotowywana z grubo startej marchwi, jabłek, cebuli, białej kapusty i kiszonej kapusty, chociaż w zależności od pory roku można dodać szereg innych składników.

W TOP 50 przed aktualizacją zmieściła się także sałatka ziemniaczana na 48. miejscu (obecnie 51. miejsce).

- Chociaż gwiazdą polskiej sałatki ziemniaczanej są gotowane ziemniaki, ta tradycyjna sałatka jest niezwykle wszechstronna i może zawierać różne świeże lub marynowane warzywa, jajka na twardo i wędzone mięso. Wszystkie składniki są zwykle mieszane z majonezem lub kwaśną śmietaną, a następnie obficie doprawiane świeżo posiekanym koperkiem - zauważa Taste Atlas.

Poza pierwszą pięćdziesiątka znalazły się także takie polskie sałatki jak ćwikła (obecnie miejsce 58.), surówka z marchewki (59.), surówka z białej kapusty (61.), sałatka wiosenna (64.), sałatka warzywna (71.) i śląski szałot (92.).

Bułgarska sałatka szopska znalazła się w rankingu na 2. miejscu. | fot. Shutterstock

Czym są i na czym polegają rankingi Taste Atlas?

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz