×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Czym jest gzik? Polska potrawa wśród najlepszych dipów świata
Wariacji na temat gziku jest sporo, popularne są np. pyry z gzikiem. | fot. Shutterstock

Czym jest gzik? Polska potrawa wśród najlepszych dipów świata

Autor: Witold Stech Data: 19 maja 2023 10:05

W najnowszym rankingu popularny przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas wziął się za dipy. W zestawieniu nie zabrakło polskiego akcentu, na liście pojawił się gzik. Czym jest i jaką pozycję zajął?

  • Najlepsze dipy świata wg Taste Atlas pochodzą z Bliskiego Wschodu.
  • W rankingu znalazło się miejsce dla popularnej w Wielkopolsce potrawy.
  • Wariacji na temat gziku jest sporo, popularne są np. pyry z gzikiem.

Witryna Taste Atlas regularnie publikuje rankingi potraw w oparciu o głosy internautów z całego świata. W swej najnowszej odsłonie przyjrzała się dipom. W TOP 50 znalazło się miejsce na jedną pozycję z Polski.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Mutabal to najlepszy dip świata wg Taste Atlas, w czołówce dipy z Libanu

Mutabal to dip z Bliskiego Wschodu, który jest zwykle przygotowywany z kombinacji pieczonych bakłażanów, tahini, soku z cytryny, czosnku, jogurtu, oliwy z oliwek i soli. Składniki są mieszane lub tłuczone razem, aż dip uzyska pożądaną konsystencję, gładką lub nieco bardziej gruboziarnistą. To zwycięzca rankingu Taste Atlas.

Mutabal to dip z Bliskiego Wschodu, który jest zwykle przygotowywany z kombinacji pieczonych bakłażanów, tahini, soku z cytryny, czosnku, jogurtu, oliwy z oliwek i soli. | fot. Shutterstock

Na drugiej pozycji libańska pasta czosnkowa toum. Przygotowuje się ją z całych ząbków czosnku, które powoli rozgniata się w moździerzu lub po prostu mielą w robocie kuchennym. Podczas tego procesu delikatnie dodaje się olej (najlepiej neutralny, taki jak olej rzepakowy lub aromatyczna oliwa z oliwek), aby uzyskać jednorodną pastę czosnkową o niezwykłej, puszystej konsystencji.

Na podium także pozycja z Libanu, tym razem tamtejsza wersja hummusu - hummus Beiruti. To słynny dip na bazie ciecierzycy. Ta wersja dodaje do niej dużą ilość czosnku i przypraw. Zwykle jest przygotowywany z kombinacji ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku, jogurtu, tahini, zimnej wody, kminku, soku z cytryny, papryczek chili, posiekanej natki pietruszki i papryki.

Chociaż można go stosować jako dip lub pastę do kanapek, tradycyjnie gzik podaje się z gotowanymi ziemniakami. | fot. Shutterstock

Gzik z Polski w rankingu Taste Atlas - najlepsze dipy świata

W rankingu strony znalazło się miejsce na polski akcent. Na 22. miejscu znalazł się gzik.

Co się dodaje do gziku?

Podstawowa wersja tego tradycyjnego smarowidła składa się ze świeżego twarogu, jogurtu, mleka i szczypiorku, a niektóre odmiany czasami zawierają rzodkiewkę, cebulę lub jajka na twardo. Przyprawy i konsystencję gziku można łatwo dostosować do smaku i preferencji.

Z czym podać gzik?

Chociaż można go stosować jako dip lub pastę do kanapek, tradycyjnie gzik podaje się z gotowanymi ziemniakami. Razem z ziemniakami w mundurkach nosi nazwę pyry z gzikiem, a to za sprawą pochodzenia - to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kujawskiej.

Domowy gzik z rzodkiewką - przepis

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • pół szklanki śmietany 18%
  • ćwierć cebuli
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3 łyżeczki szczypiorku lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić gzik z rzodkiewką?

Krok 1. Ze śmietaną mieszamy twaróg, a cebulę drobno siekamy.

Krok 2. W kostkę kroimy rzodkiewkę, szczypiorek/koperek siekamy drobno.

Krok 3. Dodajemy do twarogu warzywa i zioła i mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz