Partnerzy portalu
David Gaboriaud: We Francji gastronomia ma bardzo duże wsparcie od rządu David Gaboriaud: We Francji gastronomia ma bardzo duże wsparcie ze strony rządu / fot. PTWP

David Gaboriaud: We Francji gastronomia ma bardzo duże wsparcie od rządu

– Francja jest państwem bardzo socjalnym, jest duże wsparcie finansowe, dzięki czemu restauracje otrzymują bardzo dużo funduszy ze strony rządu, bardzo dużo pomocy. Porównując to do Polski, gdzie tarcze są śmieszne i nie ma pomocy, to trzeba jakoś kombinować – powiedział w rozmowie z horecatrends.pl David Gaboriaud, kucharz z polsko–francuskimi korzeniami.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 24 lutego 2021 08:35

Davida poprosiliśmy o ocenę sektora HoReCa w pandemii we Francji i w Polsce.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– To jest ciężki temat. W Polsce możemy od 12 lutego przebywać w hotelach. A już wcześnie ludzie zaczęli otwierać stoki narciarskie trochę nielegalnie, musieli to robić, bo inaczej ich biznesy by padły. Z kolei we Francji restaurację będą mogły otworzyć się dopiero od 12 kwietnia czy nawet w maju. We Francji wychodzi się dużo do restauracji, jakikolwiek punkt gastronomiczny będzie mógł być dopiero otwarty w stu procentach w kwietniu lub w maju – ocenił kucharz.

– Mieliśmy lockdowny we Francji już wcześniej, teraz jest tam godzina policyjna. Jak patrzę na to jako pół Polak – pół Francuz, to jest to dla mnie absurdalne. Myślę, że w Polsce by to w ogóle nie przeszło, ponieważ kojarzy nam się z latami komunistycznymi i stanem wojennym. Jak patrzę na to, to jestem załamany, bo ograniczanie wolności ludziom, zwłaszcza Francuzom, którzy uwielbiają wychodzić, działa bardzo negatywnie na psychikę, co powoduje coraz więcej zachorowań, samobójstw, a ludzie zamykają biznesy – dodał.

David Gaboriaud w rozmowie z nami zwrócił uwagę na duże wsparcie socjalne i finansowe dla zamkniętego sektora HoReCa we Francji.

– Francja jest państwem bardzo socjalnym, jest duże wsparcie finansowe, dzięki czemu restauracje otrzymują bardzo dużo funduszy ze strony rządu, bardzo dużo pomocy. Ludzie dostają dużo pieniędzy, dlatego że są zamknięci. I większości nie chce się lub nie opłaca się nawet teraz otwierać, dlatego że mogliby dostać wtedy mandat lub by im wycofano pomoc. Francja drukuje pieniądze, pomaga, inwestuje, bo wie, że gdyby tego nie zrobiła, to kraj byłby na skraju upadłości. A poziom zadłużenia we Francji jest coraz wyższy, ale Francja nie ma innego wyboru, musi pomagać, bo inaczej wszystko by padło – wyjaśnił.

– Warto pamiętać, że Francja jest krajem turystycznym. Co roku miliony turystów przyjeżdża i przemieszcza się po Francji. Wszystkie hotele wtedy działają. 80 proc. zysków to jest turystyka, dlatego hotele dostają dużo pomocy od państwa. Ale np. grupa Accor, która jest właścicielem wielu obiektów we Francji i na świecie, ma zamrożone inwestycje na kolejne dwa lata, ponieważ nikt nie wie, jaka będzie przyszłość. To też pokazuje jak sektor HoReCa jest ruchomy i wszystko zależy od turystyki we Francji, która jest bardzo mocna. Ale z racji, że Francja inwestuje i utrzymuje dużą część tych obiektów, to myślę, że wyjdziemy z tego dobrze – dodał.

– Porównując to do Polski, gdzie tarcze są śmieszne i nie ma pomocy, to musimy jakoś kombinować. Robimy wynosy, choć nie dają one restauracjom zbyt dużych zysków, a jedynie pozwala pokryć jakieś koszty. Co do tarcz, może i pierwsza była pomocna, ale ta druga nie do końca może pomóc, i trzeba z własnej kieszeni płacić. Od 12 lutego mamy w Polsce otwarte hotele, ale to trzeba poczekać może rok lub dwa lata zanim to wszystko wróci do normy, a czy to wróci, to tego nikt nie wie – stwierdził David Gaboriaud.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • emlo

    nadęty buc

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.