Partner portalu
David Gaboriaud: Zamiast mówić o trendach – edukujmy o jedzeniu David Gaboriaud, fot. PTWP

David Gaboriaud: Zamiast mówić o trendach – edukujmy o jedzeniu

– Blisko jedna trzecia kupowanego jedzenia idzie do kosza. Spójrzmy na to w ten sposób, że wyrzucamy do kosza nasze pieniądze, które zarobiliśmy ciężką pracą – mówi serwisowi Horecatrends.pl David Gaboriaud.

Autor: Horecatrends.pl Data: 08 października 2018 08:15

David Gaboriaud będzie prelegentem XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbędzie 5-6 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie. ZAPRASZAMY! Zarejestruj się już dziś!

David prowadzi liczne warsztaty kulinarne. Według niego rośnie wiedza w społeczeństwie na temat jedzenia i gotowania, chociaż nie zawsze przekłada się to na praktykę.

– Moim zdaniem ogólna świadomość na temat zdrowego odżywiania w Polsce rośnie. Wcześniej wspominaliśmy o trendach, modach na różne diety, o których coraz głośnej mówi się, czyta i piszę. Zmienia się to owszem, ale można byłoby to trochę porównywać do góry lodowej. Ta część wystająca z wody reprezentuję garść świadomych ludzi, którzy wprowadzają zmianę w swoim życiu, a największa część ukryta pod wodą to niestety cała reszta ludzi, która nawet jeśli jest świadoma, nie wprowadza radykalnych zmian – ocenia David Gaboriaud.

Kucharz zwraca także uwagę na inny problem, którym jest marnowanie jedzenia.

– Marnowanie jedzenia to kolejny problem. Blisko jedna trzecia kupowanego jedzenia idzie do kosza. Spójrzmy na to w ten sposób, że wyrzucamy do kosza nasze pieniądze, które zarobiliśmy ciężką pracą. Dlatego wy dziennikarze, my kucharze, blogerzy, foodiści, którzy są słuchani przez większość, musimy o tym rozmawiać, jak rozwiązać te problemy. Zamiast mówić o trendach, edukujmy o jedzeniu. Jeśli człowiek będzie rozsądny, mądry i świadomy w swoich żywieniowych wyborach i pokaże dobre nawyki w swoim otoczeniu, to świat będzie lepszy. Jedzmy świadomie, a wtedy będziemy szczęśliwi, a nasz organizm będzie nam za to wdzięczny – tłumaczy Gaboriaud.

Cały wywiad z Davidem Gaboriaud we wrześniowym numerze magazynu "Rynek Spożywczy".

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.