Polacy pokochali hummus. Jest dostępny na półkach większości sklepów, a także w menu wielu lokali gastronomicznych. W łatwy sposób można go zrobić także w domu.
Hummus to wywodząca się z Lewantu i Egiptu pasta z ciecierzycy i tahini, która stała się przekąską i przystawką dla milionów ludzi na całym świecie. Słynie z kremowej konsystencji, delikatnego smaku.
Hummus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako składnik, który wzbogaca smak innych potraw. Można w nim zanurzyć warzywa, chipsy, pitę i otrzymujemy smaczną przystawkę, a rozcieńczony oliwą z oliwek staje się oryginalnym zamiennikiem sosu. W sklepach spożywczych dostępnych jest mnóstwo gotowych wersji hummusu, w prosty sposób można go samodzielnie przyrządzić w domu. Wystarczy ciecierzyca, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i pasta tahini.
Bazą do hummusu jest ciecierzyca (lub fasola garbanzo). Zmiękczone ziarna rozpadają się na gładką pastę. Można użyć ciecierzycy z puszki, słoika lub gotowanej.
Tahini to pasta z mielonych nasion sezamu. Tahini można kupić w sklepie lub zrobić samemu.
W tworzeniu hummusu przydatny jest także świeży sok z cytryny. Podobnie świeży czosnek, który dodaje pikanterii. Zmielony kminek i sól to z kolei przyprawy dodające paście smaku.
Za gładką teksturę hummusu odpowiada z kolei oliwa z oliwek.
Wśród opcjonalnych składników mamy także czerwoną paprykę, orzeszki piniowe i inne przyprawy. Dzięki nim można tworzyć wariacje smakowe domowego hummusu.
W świecie miłośników hummusu są dwa obozy. Niektórzy uwielbiają pikantny smak tahini, podczas gdy inni mogą się bez niego obejść. Jeśli zamierza się zrobić hummus bez pasty tahini, warto dodać do przepisu więcej oliwy z oliwek. Inną opcją jest użycie zamiast tahini naturalnego niesłodzonego kremowego masła orzechowego.
Do tahini potrzebne będą jedynie trzy składniki - nasiona sezamu, olej i sól.
Krok 1. Należy uprażyć sezam. Zaleca się robienie tego na kuchence, a nie w piekarniku. Ziarna sezamu są małe, więc bardzo łatwo się palą, więc podczas prażenia należy pamiętać o mieszaniu.
Krok 2: Sezam należy zmielić (np. w robocie kuchennym) na kruszonkę.
Krok 3. Do kruszonki należy dodać olej i zmiksować całość na gładki krem. Aby tahini zmieniło się w wyjątkowo gładką pastę, należy dodać kilka łyżek oleju o neutralnym smaku. Podczas tworzenia pasty należy zeskrobywać pastę z dna i boków miski robota i miksować do momentu, gdy całość będzie idealnie gładka. Doprawić solą.
Sekretem stworzenia idealnego domowego hummusu jest kolejność mieszania składników. W mikserze umieszczamy najpierw tahini i sok z cytryny. Następne składniki, w tym ciecierzycę, czosnek i oliwę (wraz z przyprawami) dodajemy w kolejnych krokach.
Dodatkowym trikiem jest dodanie w ostatniej fazie do dipu aquafaby (lub wody, gdy nie mamy pod ręką), czyli płynu w jakim była gotowana (lub puszkowana) ciecierzyca. Dzięki temu dip nabierze puszystości.
Krok 1. W misce robota kuchennego połączyć tahini i sok z cytryny i miksować przez 1 minutę, zeskrobać ze ścianek i dna miski, a następnie miksować jeszcze przez 30 sekund. Ten dodatkowy czas pomaga ubić tahini, dzięki czemu hummus będzie gładki i kremowy.
Krok 2. Do ubitej pasty tahini i soku z cytryny dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i 1/2 łyżeczki soli. Miksować przez 30 sekund, zeskrobać ze ścianek i dna miski, a następnie przetwarzać przez kolejne 30 sekund lub do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 3. Otworzyć, odsączyć i przepłukać ciecierzycę. Dodać połowę ciecierzycy do robota kuchennego i miksować przez 1 minutę. Zeskrobać boki i dno miski, następnie dodać pozostałą ciecierzycę i miksować, aż będzie gęsta i całkiem gładka, 1 do 2 minut.
Krok 3. Prawdopodobnie hummus będzie zbyt gęsty lub nadal będzie zawierał drobne kawałki ciecierzycy. Aby temu zaradzić, przy włączonym robocie kuchennym powoli dodawać od 2 do 3 łyżek aquafaby (lub wody), aż uzyska się idealną konsystencję.
Krok 4. W razie potrzeby doprawić solą. Hummus podawać z odrobiną oliwy z oliwek i opcjonalnie - odrobiną papryki.
Domowy hummus należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do tygodnia.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.