×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Domowy hummus prostszy niż myślisz. Wystarczy kilka składników
Jak zrobić domowy hummus? | fot. Shutterstock

Domowy hummus prostszy niż myślisz. Wystarczy kilka składników

Autor: Witold Stech Data: 18 maja 2023 17:07

Polacy pokochali hummus. Jest dostępny na półkach większości sklepów, a także w menu wielu lokali gastronomicznych. W łatwy sposób można go zrobić także w domu.

  • Hummus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako składnik, który wzbogaca smak innych potraw.
  • Bazą do hummusu jest ciecierzyca (lub fasola garbanzo).
  • W świecie miłośników hummusu są dwa obozy. Niektórzy uwielbiają pikantny smak tahini, podczas gdy inni mogą się bez niego obejść.
  • Sekretem domowego hummusu jest odpowiednia kolejność dodawania składników do dipu.

Hummus to wywodząca się z Lewantu i Egiptu pasta z ciecierzycy i tahini, która stała się przekąską i przystawką dla milionów ludzi na całym świecie. Słynie z kremowej konsystencji, delikatnego smaku.

Hummus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako składnik, który wzbogaca smak innych potraw. Można w nim zanurzyć warzywa, chipsy, pitę i otrzymujemy smaczną przystawkę, a rozcieńczony oliwą z oliwek staje się oryginalnym zamiennikiem sosu. W sklepach spożywczych dostępnych jest mnóstwo gotowych wersji hummusu, w prosty sposób można go samodzielnie przyrządzić w domu. Wystarczy ciecierzyca, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i pasta tahini.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak zrobić domowy hummus? Lista składników

Bazą do hummusu jest ciecierzyca (lub fasola garbanzo). Zmiękczone ziarna rozpadają się na gładką pastę. Można użyć ciecierzycy z puszki, słoika lub gotowanej.

Tahini to pasta z mielonych nasion sezamu. Tahini można kupić w sklepie lub zrobić samemu.

W tworzeniu hummusu przydatny jest także świeży sok z cytryny. Podobnie świeży czosnek, który dodaje pikanterii. Zmielony kminek i sól to z kolei przyprawy dodające paście smaku.

Za gładką teksturę hummusu odpowiada z kolei oliwa z oliwek.

Wśród opcjonalnych składników mamy także czerwoną paprykę, orzeszki piniowe i inne przyprawy. Dzięki nim można tworzyć wariacje smakowe domowego hummusu.

Bazą do hummusu jest ciecierzyca (lub fasola garbanzo). | fot. Shutterstock

Czy można zrobić hummus bez tahini?

W świecie miłośników hummusu są dwa obozy. Niektórzy uwielbiają pikantny smak tahini, podczas gdy inni mogą się bez niego obejść. Jeśli zamierza się zrobić hummus bez pasty tahini, warto dodać do przepisu więcej oliwy z oliwek. Inną opcją jest użycie zamiast tahini naturalnego niesłodzonego kremowego masła orzechowego.

Tahini z sezamu to podstawowy składnik hummusu. | fot. Shutterstock

Jak zrobić domowe tahini?

Do tahini potrzebne będą jedynie trzy składniki - nasiona sezamu, olej i sól.

Krok 1. Należy uprażyć sezam. Zaleca się robienie tego na kuchence, a nie w piekarniku. Ziarna sezamu są małe, więc bardzo łatwo się palą, więc podczas prażenia należy pamiętać o mieszaniu.

Krok 2: Sezam należy zmielić (np. w robocie kuchennym) na kruszonkę.

Krok 3. Do kruszonki należy dodać olej i zmiksować całość na gładki krem. Aby tahini zmieniło się w wyjątkowo gładką pastę, należy dodać kilka łyżek oleju o neutralnym smaku. Podczas tworzenia pasty należy zeskrobywać pastę z dna i boków miski robota i miksować do momentu, gdy całość będzie idealnie gładka. Doprawić solą.

Jak zrobić domowy hummus?

Sekretem stworzenia idealnego domowego hummusu jest kolejność mieszania składników. W mikserze umieszczamy najpierw tahini i sok z cytryny. Następne składniki, w tym ciecierzycę, czosnek i oliwę (wraz z przyprawami) dodajemy w kolejnych krokach.

Dodatkowym trikiem jest dodanie w ostatniej fazie do dipu aquafaby (lub wody, gdy nie mamy pod ręką), czyli płynu w jakim była gotowana (lub puszkowana) ciecierzyca. Dzięki temu dip nabierze puszystości.

Sekretem stworzenia idealnego domowego hummusu jest kolejność mieszania składników. | fot. Shutterstock

Składniki na domowy hummus

  • 1 puszka ciecierzycy lub 250 gramów gotowanej ciecierzycy
  • 60 ml świeżego soku z cytryny, 1 duża cytryna
  • 60 ml tahini
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do serwowania
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • Sól dla smaku
  • 2 do 3 łyżek stołowych aquafaby

Przepis na domowy hummus z tahini krok po kroku

Krok 1. W misce robota kuchennego połączyć tahini i sok z cytryny i miksować przez 1 minutę, zeskrobać ze ścianek i dna miski, a następnie miksować jeszcze przez 30 sekund. Ten dodatkowy czas pomaga ubić tahini, dzięki czemu hummus będzie gładki i kremowy.

Krok 2. Do ubitej pasty tahini i soku z cytryny dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i 1/2 łyżeczki soli. Miksować przez 30 sekund, zeskrobać ze ścianek i dna miski, a następnie przetwarzać przez kolejne 30 sekund lub do momentu, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 3. Otworzyć, odsączyć i przepłukać ciecierzycę. Dodać połowę ciecierzycy do robota kuchennego i miksować przez 1 minutę. Zeskrobać boki i dno miski, następnie dodać pozostałą ciecierzycę i miksować, aż będzie gęsta i całkiem gładka, 1 do 2 minut.

Krok 3. Prawdopodobnie hummus będzie zbyt gęsty lub nadal będzie zawierał drobne kawałki ciecierzycy. Aby temu zaradzić, przy włączonym robocie kuchennym powoli dodawać od 2 do 3 łyżek aquafaby (lub wody), aż uzyska się idealną konsystencję.

Krok 4. W razie potrzeby doprawić solą. Hummus podawać z odrobiną oliwy z oliwek i opcjonalnie - odrobiną papryki.

Ile może stać domowy hummus?

Domowy hummus należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do tygodnia.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz