Ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez majonezu. Towarzyszy jajom, wędlinom i serom, jest składnikiem wielu sałatek, a bywa, że nawet i ciast (jak np. babki majonezowe). Łatwo można go także zrobić w domu, a kulinarnymi recepturami podzieliły się m.in. Magda Gessler i Katarzyna Bosacka.
Najmniejszy słoik majonezu kosztuje obecnie ok. 8 zł (pojemność 400 ml), ciut większy, o pojemności 500 ml to już wydatek rzędu 10 zł, a za największe pojemności (700 ml) przyjdzie nam zapłacić kilkanaście złotych.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby własny majonez sporządzić w domu i zaoszczędzić nieco pieniędzy. Domowy majonez robi się łatwo i szybko, a podstawowa receptura to zalewie kilka składników. Można także urozmaicić jego smak własnymi dodatkami.
Magda Gessler swój przepis na majonez opiera na dziewięciu składnikach. Niektóre z przepisów wykorzystują w składzie oliwę, a w tym wypadku mamy do czynienia z olejem rzepakowym. Pojawia się także konkretny typ musztardy - rosyjska. Całość jest miksowana z użyciem blendera.
Krok 1. W blenderze należy umieścić jajka raz pół litra oleju. Dodać do tego łyżkę musztardy, płaską łyżeczkę cukru, 3-4 łyżki octu i sól i blendować całość do uzyskania gęstej i jednolitej masy.
Krok 2. Dwoma lub trzema łyżkami zimnego mleka zahartować majonez, przełożyć do słoika i umieścić w lodówce.
Dziennikarka i edukatorka Katarzyna Bosacka przedstawiła swój przepis na domowy majonez na kanale EkoBosacka na YouTube. W jej wersji majonez ma zielony kolor, a to dzięki użyciu w przepisie szczypiorku.
Krok 1. Podstawą majonezu Katarzyny Bosackiej jest olej szczypiorkowy. Jego wykonanie rozpoczyna się od posiekania szczypiorku i przełożenia go do rondla, a następnie wlewa się olej i całość podgrzewa na małym ogniu.
Krok 2. Olej należy odstawić na kilkanaście minut, po czym zmiksować na gładką masę.
Krok 3. Żółtko jaja należy oddzielić od białka i umieścić w wysokim naczyniu, dokładając ocet i musztardę.
Krok 4. Nieco oleju szczypiorkowego wlać do naczynia z żółtkiem i blendować na niskich obrotach blenderem przyciśniętym do dna, powoli, aby nie rozwarstwić majonezu. Dolewać olej po trochu, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sól i pieprz oraz nieco cukru, nadal blendując, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.