×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Domowy majonez na Wielkanoc. Jak go robi Gessler, a jak Bosacka?
Jak zrobić domowy majonez na Wielkanoc? Swoimi przepisami dzielą się Bosacka i Gessler. | fot. Shutterstock

Domowy majonez na Wielkanoc. Jak go robi Gessler, a jak Bosacka?

Autor: Witold Stech Data: 04 kwietnia 2023 08:41

Ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez majonezu. Towarzyszy jajom, wędlinom i serom, jest składnikiem wielu sałatek, a bywa, że nawet i ciast (jak np. babki majonezowe). Łatwo można go także zrobić w domu, a kulinarnymi recepturami podzieliły się m.in. Magda Gessler i Katarzyna Bosacka.

Najmniejszy słoik majonezu kosztuje obecnie ok. 8 zł (pojemność 400 ml), ciut większy, o pojemności 500 ml to już wydatek rzędu 10 zł, a za największe pojemności (700 ml) przyjdzie nam zapłacić kilkanaście złotych.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby własny majonez sporządzić w domu i zaoszczędzić nieco pieniędzy. Domowy majonez robi się łatwo i szybko, a podstawowa receptura to zalewie kilka składników. Można także urozmaicić jego smak własnymi dodatkami.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Domowy majonez na Wielkanoc. Przepis Magdy Gessler

Magda Gessler swój przepis na majonez opiera na dziewięciu składnikach. Niektóre z przepisów wykorzystują w składzie oliwę, a w tym wypadku mamy do czynienia z olejem rzepakowym. Pojawia się także konkretny typ musztardy - rosyjska. Całość jest miksowana z użyciem blendera.

Składniki na majonez Magdy Gessler

  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • mleko
  • musztarda rosyjska
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • mleko

Przepis na majonez na mleku Magdy Gessler krok po kroku

Krok 1. W blenderze należy umieścić jajka raz pół litra oleju. Dodać do tego łyżkę musztardy, płaską łyżeczkę cukru, 3-4 łyżki octu i sól i blendować całość do uzyskania gęstej i jednolitej masy.

Krok 2. Dwoma lub trzema łyżkami zimnego mleka zahartować majonez, przełożyć do słoika i umieścić w lodówce.

Dziennikarka i edukatorka Katarzyna Bosacka przedstawiła swój przepis na domowy majonez na kanale EkoBosacka na YouTube. W jej wersji majonez ma zielony kolor, a to dzięki użyciu w przepisie szczypiorku.

Katarzyna Bosacka proponuje majonez ze szczypiorkiem. | fot. EkoBosacka odc. 190 /YouTube

Przepis na domowy majonez na żółtkach Katarzyny Bosackiej - składniki:

  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki octu, najlepiej jabłkowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • musztarda francuska

Jak zrobić prosty domowy majonez? Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Podstawą majonezu Katarzyny Bosackiej jest olej szczypiorkowy. Jego wykonanie rozpoczyna się od posiekania szczypiorku i przełożenia go do rondla, a następnie wlewa się olej i całość podgrzewa na małym ogniu.

Krok 2. Olej należy odstawić na kilkanaście minut, po czym zmiksować na gładką masę.

Krok 3. Żółtko jaja należy oddzielić od białka i umieścić w wysokim naczyniu, dokładając ocet i musztardę.

Krok 4. Nieco oleju szczypiorkowego wlać do naczynia z żółtkiem i blendować na niskich obrotach blenderem przyciśniętym do dna, powoli, aby nie rozwarstwić majonezu. Dolewać olej po trochu, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sól i pieprz oraz nieco cukru, nadal blendując, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz