Partnerzy portalu
Dużo ludzi wyszło z gastronomii i nie zamierza wracać Dużo ludzi wyszło z gastronomii i nie zamierza wracać / fot. unsplash

Dużo ludzi wyszło z gastronomii i nie zamierza wracać

– Wiele miejsc nie otworzy się po pandemii. Można przejechać się po centrum Warszawy, Wrocławia czy innego miasta i zobaczymy puste lokale, które jeszcze niedawno były zapełnione i każdy na gwałt otwierał restaurację. Powywalały się koncepty, które były firmowane grubymi pieniędzmi i nazwiskami – powiedział w rozmowie z portalem horecatrends.pl Tomasz Zaremba, twórca konceptów kulinarnych.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 16 marca 2021 11:30

Horecatrends.pl: Twój ostatnio realizowany projekt, restauracja Joel, stawia na kuchnię izraelską, co wydaje się być kierunkiem nieco niszowym, patrząc na menu innych lokali w Warszawie czy w innych polskich miastach, gdzie przeważają kuchnia polska, włoska, azjatycka. Czy kuchnia żydowska to dobry kierunek, czy przez takie menu właściciele sami nie ograniczają się z grupą docelową?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Tomasz Zaremba: Mamy lockdown, pandemię, koncepty padają. Jak zaczynaliśmy prace na Joelem, było w Warszawie kilka restauracji o profilu izraelskim. Dzisiaj ich nie ma. Z jednej strony jest to kuchnia niszowa, a z drugiej strony mamy prawie 3-milionowe miasto, w którym funkcjonuje mniejszość żydowska, mamy żydowskie wycieczki, a Polska jest powiązana historycznie z Izraelem. I nie ma restauracji, która na odpowiednim poziomie dostarczałaby takie jedzenie. Jest ryzyko podjęte w przypadku tej kuchni, ale okoliczności sprawiają, że to jest dobry wybór na ten moment.

Poza tym kuchnia, którą stworzyłem w Joelu, to nie jest klasyczna kuchnia izraelska. W Polsce kuchnia Izraela kojarzy się z m.in. wątróbką i gęsiną. Nasza kuchnia jest zupełnie inna. To jest współczesny Tel Awiw, który jest zlepkiem kulturowym. To jest tygiel kulturowy i te kuchnie się tam przenikają. I my chcieliśmy wyciągnąć esencję współczesnego Tel Awiwu, a nie tej historycznej kuchni żydowskiej, która w Polsce jest znana jako kuchnia Izraela. Oferujemy coś zupełnie innego, co nie było powiązane do tej pory z tego typu restauracjami. Oczywiście mamy w menu humus, ale też danie typu pomidory z burakami, które są bliżej Gruzji niż Izraela. Mamy dania inspirowane kuchnią marokańską. To co mamy w Joelu, to nie jest to, co ludzie kojarzą z kuchnią żydowską a bardziej z kuchnią Bliskiego Wschodu, przechodzącą przez Tel Awiw jako durszlak kulturowy, który wyłapuje te smaczki, poszczególne elementy i my tym inspirujemy się. Wydaje mi się, że jesteśmy w trendzie.

Jak według Ciebie będzie wyglądać sektor gastronomiczny po lockdowanie?

Tak naprawdę można już stwierdzić, że wiele miejsc się nie otworzy. Można przejechać się po centrum Warszawy, Wrocławia czy innego miasta i zobaczymy puste lokale, które jeszcze niedawno były zapełnione i każdy na gwałt otwierał restaurację. Powywalały się koncepty, które były firmowane grubymi pieniędzmi i nazwiskami. Z moich informacji wynika też, że część ludzi która pracowała w gastronomii, a rok temu było ciężko o ludzi do pracy w gastronomii, dwa lata temu również, w tej chwili nie jest dużo łatwiej, dużo ludzi wyszło z branży i nie zamierza wracać do gastronomii. Bo nie wiadomo czy jesienią 2021 nie będzie kolejnego lockdownu.

Nastąpi oczyszczenie, bo gastronomia była trochę bezczelna. Było tego za dużo. Ceny były za wysokie, przez to, że było mało ludzi, to trzeba było przerzucać to na gości. Ten obraz po pandemii może być taki, że otworzą się nowe koncepty, bo nie tylko my otworzyliśmy się w pandemii. Jest więcej takich wariatów jak my. I będziemy mieć w sumie dużo więcej pracy niż przed pandemią. I to będzie pozytywne dla gości restauracji, bo następuje lekka weryfikacja. Z tego co widzę dzisiaj, każdy ma źle. Owszem są jakieś koncepty, które bronią się, idą w górę, rozwijają się typu pizza czy sushi. Wszyscy wiemy, że to teraz dobrze prosperuje. Ale pandemia powoduje, że to wszystko zweryfikuje się. I restauracje, które miały dobrą renomę przed pandemią, które pracowały i starały się, przetrwają. Oczywiście jeśli wcześniej nie zarżnie ich nasz rząd całkowicie, to jest duża szansa, że koncepty, które były dobre, broniły się ceną i jakością, będą dalej funkcjonowały. To jest trend, który ja widzę dzisiaj, że miejsca, które lubiłem i były super, do tej pory są na rynku.

Czytaj również: Otwieranie restauracji w lockdownie wymaga elastyczności (wideo)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.