Partnerzy portalu
Dynia i grzyby królują w warszawskich restauracjach

Dynia i grzyby królują w warszawskich restauracjach

Do niedawna na talerzach w restauracjach w całej stolicy królowały kurki. Teraz ich miejsce zastępują dania z dyni oraz doskonale pasujące do mięsa i ryb podgrzybki i borowiki.

Autor: horecatrends.pl Data: 23 października 2019 11:41

Restauracja Der Elefant przy Placu Bankowym 1 do menu włączyła dary lasu. Na przekąskę podawane są borowiki na maśle z grzanką, a także wykwintny krem z borowików zapiekanym z ciastem francuskim.

- W jesiennym menu proponujemy intrygujące połączenie grzybów z owocami morza, czyli risotto z krewetkami i świeżymi borowikami w sosie maślano – winnym, serem Grana Padano i natką pietruszki oraz rostbef z borowikami, serem Szafir i puree truflowym – wylicza Marzena Wójciak, menedżer restauracji.

Z kolei w restauracji Otto Pompieri królują rydze. Można tu spróbować zupy z tych grzybów oraz sałaty z gorącymi rydzami, serem solan, prażonym bekonem, pestkami słonecznika i sosem żurawinowym. Rydze znajdziemy w tagliatelle z szynką crudo w sosie maślano winnym oraz na pizzy razem z włoską Pancettą, czerwoną cebulą, jarmużem i serem pecorino.

W restauracji St Antonio do stałej karty wrócił bardzo lubiany przez gości krem z borowików, a do sezonowej wkładki do menu dołączono krem z dyni.

Spragnieni bardziej tradycyjnej, polskiej kuchni powinni zajrzeć na Starówkę, gdzie  w restauracji Podwale 25 Kompania Piwna, również można zjeść wyśmienite potrawy z grzybów i dyni, a dotychczasowe czekadełko zastąpiła robiona na miejscu domowa kiszona kapusta.

- Wraz z nadejściem pierwszych chłodnych dni oferujemy gościom herbatkę od babci lub od dziadka, w których składzie znajduje się m.in. cynamon, świeżo tarty imbir, cytryna, wielokwiatowy miód, goździki, kawałki pomarańczy i jabłek. Nasi goście chętnie zamawiają również herbatę z rumem i wino grzane ze smakiem korzennym, grzane piwo i grzany miód pitny – opowiada Paulina Zalesińska, menedżerka restauracji.

Marcin Sołtyk, szef kuchni amerykańskiej restauracji Jeff’s Pole Mokotowskie jesienią postawił na kojarzoną  z Halloween dynię.  

- Dynia jest niezwykle wdzięcznym materiałem w kuchni. Można ją przyrządzać na wiele sposobów – jako danie główne, dodatek lub składnik deserów. Ponadto dynia jest smaczna, odżywcza i niskokaloryczna – zachęca szef kuchni restauracji Jeff`s, który przygotował już także menu na Halloween. Znajduje się w nim aksamitny krem z dyni ze śmietaną, pikantna wołowina smażona ze świeżymi warzywami w sosie chipotle oraz kawałkami dyni, oraz puree z dyni i z serem.  Inną serwowaną przez restauracje Jeff``s jesienną potrawą jest „Diabelski filet z łososia” z ryżem i brokułami pod kremowym sosem z dyni. W restauracji czeka także wyśmienity dyniowy deser - prawdziwy amerykański placek z dyni, podawany na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Jesienią znajdzie się wiele miejsc, gdzie będzie można pofolgować swoim kulinarnym pragnieniom i zjeść coś wyjątkowego. Dyni i grzybów z pewnością nie zabraknie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.