Partnerzy portalu
Dziś w Sejmie debata ''Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej''. Jaki jest plan? Debata rozpocznie się w poniedziałek 12 września o godz. 12. Fot. Shutterstock

Dziś w Sejmie debata ''Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej''. Jaki jest plan?

Autor: KG/horecatrends Data: 12 września 2022 08:25

Przedmiotem debaty, jaka odbędzie się w Sejmie w poniedziałek 12 września są propozycje rozwiązań jakie przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną zgłaszają posłom Sejmu RP. Temat przewodni: wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne.

Debata gospodarcza odbędzie się w poniedziałek 12 września 2022 r. w godz. 12:00 - 14:00, w budynku U - Sejmu RP, sala 111. 

Temat przewodni to ''Wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne''.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Agenda debaty ''Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej – Propozycje Rozwiązań''

10:30 – 11:00  – Przybycie do Sejmu RP

11:00 – 11:45  – Rejestracja i odbieranie wejściówek w Biurze Przepustek Sejmowych

12:00 – 12:10  – Powitanie i wprowadzenie do Debaty

12:10 – 12:40  – Wystąpienia Ekspertów / Prelegentów

12:40 – 14:00  – Wystąpienia Przedsiębiorców, pytania, dyskusja, podsumowanie

14:15 – 14:30  – Briefing prasowy

Do udziału w Debacie zostali zaproszeni:

Magdalena Rzeczkowska - Minister Finansów,
Piotr Patkowski - Wiceminister Finansów,
Paweł Selera - Dyrektor Departamentu Podatku od Towarów i Usług

Udział w Debacie potwierdzili:

Posłowie RP, w tym wnioskodawcy Projektu Zmiany Ustawy VAT złożonego do Marszałek Sejmu
Przedstawiciel Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw Adama Abramowicza
Przedstawiciel Prezesa Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezarego Kaźmierczaka
Restauratorzy - Członkowie IGGP i Niezrzeszeni
Producenci i Dostawcy produktów do gastronomii

W Panelu głos zabiorą między innymi:

Jacek Czauderna:
Sytuacja ekonomiczna i rynkowa segmentu HO-GA-TUR (hotele – gastronomia – turystyka) i rola usług gastronomicznych.

Jakub Bińkowski:
Geneza Projektu i aspekty prawno-podatkowe zmiany w ustawie VAT.

Ewa Gutkowska:
Porównanie branży gastronomicznej do sprzedaży detalicznej - analiza procesów gospodarczych w zakupach detalicznych i usługach gastronomicznych oraz porównanie z innymi usługami.

Wiesława Dróżdż:
Procedury, obawy i sposoby skutecznej komunikacji z MF w kontekście kosztów i zagrożeń wprowadzenia obniżenia VAT.

Sławomir Grzyb:
Uszczelnienie fiskalizacji transakcji w branży gastronomicznej w świetle tzw. paragonów grozy oraz kontroli MF wydawania paragonów przez Przedsiębiorców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz