Partner portalu
Ekspert: restrykcje dla gastronomii mogą nie skończyć się na dwóch tygodniach Ekspert: restrykcje dla gastronomii mogą nie skończyć się na dwóch tygodniach, fot. unsplash

Ekspert: restrykcje dla gastronomii mogą nie skończyć się na dwóch tygodniach

Obawiam się, że nowe restrykcje dla branży gastronomicznej związane z koronawirusem nie skończą się na dwóch tygodniach - mówi PAP doradca zarządu Konfederacji Lewiatan Jeremi Mordasewicz. Pomoc państwa dla tej branży powinna zależeć od rodzaju działalności - dodaje.

Autor: PAP Data: 24 października 2020 15:19

W piątek premier Mateusz Morawiecki poinformował o kolejnych obostrzeniach, jakie będą wprowadzone w związku z rosnącą liczbą zakażonych koronawirusem. Dotyczą one m.in. gastronomii. Lokale gastronomiczne od soboty nie będą mogły prowadzić działalności tak, jak dotychczas; będą mogły wydawać jedynie dania na wynos przez dwa tygodnie. Ten termin będzie mógł być jednak wydłużony. Od 17 października lokale gastronomiczne mogły być otwarte w godz. 6.00-21.00, a po godzinie 21 wydawać posiłki tylko na wynos; co drugi stolik w restauracji czy barze mógł być zajęty.

Mordasewicz podkreślił w rozmowie z PAP, że kolejne obostrzenia dla branży gastronomicznej stawiają ją w bardzo trudnej sytuacji, "nawet beznadziejnej". "Obawiam się, że na dwóch tygodniach to się nie skończy, bo sytuacja w związku z koronawirusem się zaogniła" - powiedział.

Według eksperta zapowiadana pomoc finansowa nie może być już "rozpraszana na wszystkich". "Do tej pory wsparcie było udzielane wszystkim przedsiębiorcom ze wszystkich branż. W tej chwili restauratorzy powinni dostać finansowe wsparcie jako sektor szczególnie zagrożony" - podkreślił.

Zwrócił jednak uwagę, że jeśli pomoc finansowa popłynie do branży gastronomicznej, to powinna być ona zróżnicowana w zależności od rodzaju prowadzonego przedsiębiorstwa. "Są różne typy restauracji i część z nich już dziś nastawiona jest głównie na dostarczanie pożywienia dla swoich klientów, jak np. pizzerie. Takie biznesy znacznie lepiej sobie poradzą niż inne +stacjonarne+ restauracje" - wskazał.

Doradca zarządu Lewiatana dodał, że problem będą miały restauracje hotelowe. "Niefunkcjonowanie ich to praktycznie też zamknięcie hotelu, a to uderzenie w branżę turystyczną" - zaznaczył. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.