Partnerzy portalu
Epoka chce zrewolucjonizować polską scenę fine diningu fot. materiały prasowe

Epoka chce zrewolucjonizować polską scenę fine diningu

Otwarta na początku września w budynku Hotelu Europejskiego Epoka reklamuje się jako fine dining, który wciąga, jest przyjazny, ale nie onieśmiela.

Autor: horecatrends.pl Data: 18 września 2019 10:19

- Rozpoczynając prace nad Epoką, wszyscy czuliśmy, że duży nacisk, poza jedzeniem, położyć chcemy na otwartość obsługi oraz spontaniczną gościnność. Fine dining kojarzony jest powszechnie z białymi obrusami i poważną atmosferą. W Epoce obalamy ten mit i pokazujemy, że wysoka kuchnia świetnie sprawdza się w swobodnym wydaniu - mówi Antoine Azaïs, dyrektor restauracji Epoka, który szkoląc obsługę, wykorzystywał swoje doświadczenia i inspiracje z pracy w najznakomitszych hotelach i restauracjach w Montpellier oraz w Warszawie.

Zespół kelnerów i sommelierów Epoki to, jak mówi Antoine, osoby interesting and interested - nie tylko same w sobie interesujące, ale także zainteresowane tym co dzieje się wokół: sztuką, kulturą, historią, architekturą. Te cechy, w połączeniu  z dyskretnym poczuciem humoru, wrażliwością, dużą dawką sympatii oraz wiedzą na temat proponowanych w restauracji dań oraz epok z jakich pochodzą sprawiają, że każdy gość Epoki może czuć się troskliwie zaopiekowany.

Kuchnia została otwarta przeszkleniami nie tylko dla gości restauracji, ale także dla przechodniówspacerujących ulicą Ossolińskich, tuż przy Krakowskim Przedmieściu.

Marcin Przybysz, zwycięzca 3. edycji programu telewizyjnego Top Chef, do rozpoczęcia nowej Epoki przygotowywał się współpracując z najlepszymi szefami kuchni świata - Massimo Botturą (Osteria Francescana),Rasmusem Kofoedem (Geranium), René Redzepim (Noma), Franckiem Giovanninim (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier). W Epoce tworzy własne menu inspirowane polskimi tradycjami kulinarnymi, sięgając do często zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg.

Za dobór win odpowiedzialny jest sommelier włoskiego pochodzenia, na stałe mieszkający w Szwajcarii, Michele Caimotto. Dla gości stroniących od wina, stworzony został bardzo ciekawy i zaskakujący pairing bezalkoholowy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.