Fast food a cukrzyca? Osoby z cukrzycą muszą przestrzegać zdrowej diety, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Produkty typu fast food są często wysoko przetworzone, a to może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co warto wziąć pod uwagę na diecie cukrzycowej?
Badania Trusted Source wykazały, że na całym świecie wraz ze wzrostem popularności fast foodów wzrosła liczba osób z cukrzycą. Istnieje obawa, że może istnieć związek między nimi.
Generalnie powinno się unikać fast foodów przez większość czasu. Wiele dań jest wysoko przetworzonych, zawiera mało błonnika i ma wysoką zawartość soli, cukru lub tłuszczu. Wszystkie te czynniki mogą sprawić, że fast food będzie szkodliwy dla osoby z cukrzycą i może podnieść poziom cukru we krwi.
Ważne jest, aby osoby z cukrzycą podchodziły do opcji fast food z ostrożnością. Znajomość wartości odżywczych żywności przed konsumpcją może pomóc w dokonywaniu mądrych wyborów. Przed pójściem do ulubionej restauracji typu fast food osoby z cukrzycą powinny rozważyć poniższe wskazówki.
Lepiej nie jeść fast foodów gdy jest się zbyt głodnym. Rozpoczynanie jakiegokolwiek posiłku na czczo może prowadzić do przejadania się i niezdrowych wyborów. Jeśli to możliwe, osoby z cukrzycą powinny zaplanować zjedzenie posiłku typu fast food po zdrowej przekąsce, takiej jak jabłko, aby uniknąć przejadania się. Zalecane osobom z cukrzycą jest również jedzenie powoli.
Wiele restauracji typu fast food podaje liczbę kalorii w swoich menu, a informacje o wartościach odżywczych na swoich stronach internetowych. Niektóre strony internetowe oferują również recenzje i fakty dotyczące żywności. Niezależnie od źródła, warto przyjrzeć się opcjom menu i zaplanować posiłek z wyprzedzeniem, kiedy tylko jest to możliwe.
Lepiej pić wodę, nie napoje gazowane. Osoby z cukrzycą powinny unikać napojów gazowanych ze względu na wysoką zawartość cukru i ryzyko spowodowania skoku poziomu cukru we krwi. Zamiana napojów gazowanych na wodę może pomóc w zapobieganiu skokom cukru we krwi oraz zmniejszyć uczucie głodu.
Badania połączyły wysokie spożycie fast foodów ze złymi nawykami żywieniowymi. Wielu specjalistów ds. zdrowia i dobrego samopoczucia zaleca ograniczenie liczby posiłków typu fast food, w tym dla osób z cukrzycą. Najlepiej, aby wizyty były rzadkie, nie częściej niż raz do dwóch razy w miesiącu.
Należy uważać na porcje. Kiedy sprzedawca pyta o zwiększenie wielkości zamówienia, zazwyczaj dobrze jest powiedzieć „nie”. W mniejszym posiłku nadal będzie dużo kalorii, ale mniej niż w powiększonym zestawie w którejś sieci fast food.
Zamawiając zestawy dobrze jest rozważyć opcje. Lepiej kupić burgera (można poprosić o wersję bez bułki), z sałatką i butelką wody zamiast zestawu składającego się z burgera, frytek i słodzonego napoju. W posiłku powinno być miejsce na źródło białka, warzywa i - najlepiej- potrawy, które mają większą zawartość błonnika.
Najlepiej unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu, takich jak stripsy z kurczaka. Jeśli chodzi o dania z ziemniaka - najlepszym wyborem są ziemniaki gotowane (rzadko serwowane w sieciach fast food), a frytki, tak powszechnie obecne w sieciach fast food, zdecydowanie nie są dobrym wyborem.
Zamawiając sałatki dobrze jest poznać ich skład, gdyż nie zawsze są zdrowe lub niskokaloryczne. Mogą zawierać np. smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka w panierce, tłuste sosy, ser lub grzanki i wpłynąć na poziom cukru we krwi.
Zamiast tego lepiej wybrać sałatki z lżejszymi sosami, grillowanym kurczakiem, niewielką ilością sera lub bez, bez grzanek.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.