Jestem najszczęśliwszy na świecie. Otwieram restaurację ze śniadaniami non stop - poinformował Filip Chajzer na swoich social mediach. To będzie lokal bez alkoholu, a on sam będzie tam pracował. Adres baru Filipa Chajzera to ul. Skorupki 5.
''Przejmuję ten lokal z licencją na sprzedaż alkoholu, z której świadomie i pełną odpowiedzialnością rezygnuję'' - poinformował Filip Chajzer.
Dodał, że będzie to mocktail bar - trend ten opanował już Nowy Jork, a ''teraz czas na rewolucję w Polsce, której samozwańczo stanę się twarzą'' - dodał prezenter.
Podkreślił, że chce by jego lokal miał najlepszą energię, był wysokowibracyjny, a sprzedaż alkoholu temu nie sprzyja.
''Alkohol to trucizna. Coś, co odbiera Ci pieniądze, miłość, pieniądze, rodzinę i życie. I ja nie chcę do tego przykładać ręki'' - zadeklarował. Do lokalu Filipa Chajzera będzie można wpaść na prosecco, ale... ''bezalkoholowe tak jak selekcja najlepszych win, piw oraz drinków czyli mocktaili''.
Lokal Filipa Chajzera powstanie przy ul. Księdza Ignacego Jana Skorupki w budynku Stratos Office Center.
Barman Marcin Szyma z teamu ‘’Podawane z pasją’’ w rozmowie z horecatrends.pl wskazuje, że coraz więcej gości chce w lokalach gastronomicznych chce pić cocktaile o obniżonej zawartości procentowej albo takie, które w ogóle tego alkoholu nie będą zawierały.
- Wynika to z tego, że wielu gości przyjeżdża do lokalu samochodami, ale też dlatego, że w styczniu próbują spełniać swoje postanowienia noworoczne, które mogą mówić o tym, że nie chcą spożywać zbyt dużej ilości alkoholu bądź chcą zwracać uwagę na kaloryczność cocktaili czy dań, które będą spożywać - wyjaśnia.
Marcin Szyma podkreśla, że przestrzeni lat cocktaile bezalkoholowe - mocktaile - były w cieniu cocktaili alkoholowych, bo wielu z nas cocktail bar czy pub kojarzy z miejscem, gdzie napije się dobrego, selekcjonowanego alkoholu.
- Nawet nazwa ‘’mocktail’’ - ‘’mock’’ oznaczała, coś co będziemy udawać, wyśmiewać. To się zmieniło. Warto zwracać uwagę, żeby w karcie lokalu był obecny cocktail bezalkoholowy, a jeśli nie chcemy go mieć na stronach karty - to powinna się tam znaleźć informacja, że jest możliwość wykonania cocktaili w wersji 0% - zaznacza Szyma.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.